Sopron - Fertő kerékpáros térség Sopron - Nagycenk - Fertőd Örökségtúra - SF6

hossz 31 km
293 m
385 m

Túraleírás:

Túránk Sopronból indul, hogy a Fertő táj legszebb látnivalóit fűzze fel egyetlen látványos túrába. Sopron Aranyhegy városrészén átkelve a hangulatos erdőben vezető Nemeskúti úton csatlakozunk be a Fertő déli partján vezető kerékpárútba, amin kelet felé folytatjuk az irányt. Először az ásványvizéről híres Balf kínál kellemes pihenőhelyet, majd Fertőboznál éles jobbkanyarral fordulunk déli irányba, hogy rövid tekerés után Nagycenkre érjünk. A település kastélya a Széchényi-család emlékének őrzője. A Széchényi család történelemformáló személyiségeket adott Magyarországnak, otthonuk, a nagycenki Széchenyi-kastély 2016-ban vált nemzeti emlékhellyé. A kastély már Széchényi Ferenc Somogy vármegye főispánja, királyi főkamarásmester, aranygyapjas lovag tette a család állandó lakhelyévé a birtokot. Fia, Széchenyi István politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere, „a legnagyobb magyar” itt töltötte gyermekkorát. Az épület, a gyönyörű angolkert és a két kilométer hosszú hársfasor bejárása után tovább gurulhatunk Hegykőre. Hegykőn más jellegű kikapcsolódás vár - egy családias hangulatú termálfürdőben csobbanhatunk. A falu nevezetességeinek meglátogatása és egy finom ebéd után, felújított kerékpárúton juthatunk el a teljesen más stílusú, impozáns, Eszterházy-kastélyhoz Fertődön. Erre a kastélyra szánjunk órákat – a park fái elvarázsoltak, árnyékukban jól esik egy kis hűsölés. A szobák bejárása után múzeumvasúttal is utazhatunk. Az útvonal kisforgalmú utakon vagy kerékpárutakon halad, így akár családdal is biztonságosan bejárható. A túra megszakítása esetén Fertőbozon vagy Nagycenken is vonatra lehet szállni Sopron felé.

Látnivalók:

Fertő tó

A Fertő mintegy 20 ezer éves, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete. Nagyobb része Ausztriához, a többi pedig Magyarországhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként maga a tó is a világörökség része. Magyarországi partvidékén a Fertő–Hanság Nemzeti Park, az ausztriain a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park található. A Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava - hőmérséklete nyaranta nem ritkán eléri a 30°C-ot.

Nagycenk, Széchenyi kastély

Bár a nagycenki Széchenyi-kastély szerénynek tűnik a közeli fertődi Esterházy-kastélyhoz képest, az épület mégis a velünk élő történelem részét képezi, és emléket állít az itt lakott „legnagyobb magyarként” ismert Széchenyi Istvánnak. Az épület barokk stílusban épült 1750-ben, de a felújítások és bővítések közben egyre több klasszicista jeggyel látták el. Sok más látnivaló makettje között a kastélyé is látható a soproni Mini Vármegye Makettparkban. A kastélymúzeum idegenvezetés nélkül is látogatható. A termekben fotójegy ellenében bárki szabadon fotózhat, videózhat.

Hegykő, Pestisszobor:

A hegykői főtéren áll az ország egyik legszebb barokk pestis emlékműve, melyet 1711-ben emeltek. A szobor szőlővel befuttatott oszlop vánkosszerű fejezetén ülő Madonnával, az oszlop lábánál fekvő Szent Rozáliával és álló Szent Sebestyénnel és Szent Rókussal. Az 1720 körül készült szobor tagolt talapzatán pillér áll, oldalain Krisztus kínvallatásának eszközei és a Pieta látható, ez a Vulka völgyének 1660 körül elterjedt pillértípusa.

Fertőd kastély:

Eszterháza története a 18. század második felében kezdődik. A Fertő zsombékos partjában Süttör határában Esterházy (Fényes) Miklós alapította. Az elképzelései és tervei alapján 1762-ben megkezdődött az évtizedekkel korábban épített vadászkastély főúri pompával való átépítése. Mire 1766-ban a kastély tető alá került, a szomszédságában falu született, melynek neve az Esterházy családtól származott. Egyutcás, városias elrendezésű község, mellette az eredeti angol ménes és a répacukorgyár.

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+