Sopron - Fertő kerékpáros térség Fertő vízivilág - SF11

hossz 27,8 km
108 m
108 m

Túraleírás:

A Fertő-tó madárvilágát megfigyelő kerékpártúránk a fertődi Eszterházy-kastélytól indul. Miután körbe sétáltuk a megkapóan szép kastélykertet Nyárliget felé indulunk. Az alföldi jellegű tájon tekerve hamarosan elérjük az osztrák határ, és Pamhagen, magyarul Pomogy települését. Itt a messze földön híres állatpark és a Pannónia Szabadidőpark kínál vonzó turistacélpontot. Innen a ténylegesen pusztai környezetben, szikes tavak között tekerünk a Seewinkel elnevezésű, magyarul Tószögként ismert területet keresztezzük. Ez a vidék egyedülállóan gazdag madárvilággal rendelkezik, így ne le lepődjünk meg, ha egy nyári lúd anyuka épp előttünk vezeti át fiókáit a kerékpárúton – libasorban. Mindenképp tekerjünk kellő körültekintéssel, hiszen ezen a fokozottan védett területen az élővilág élvez elsőbbséget. Innen Sarród és Mekszikópuszta felé tekerünk tovább, vissza Magyarországra, ez a terület is is fontos madárélőhely. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei évek óta hatékony élőhelyrekonstrukciót végeznek itt, amelynek eredményeiről személyesen is meggyőződhetünk. Innen Sarród települése következik, amely annak idején a környékbeli halászat központja volt, kikötővel rendelkezett. Ezt most nehéz elképzelni, de saját szemünkkel láthatjuk Közép-Európa legnagyobb nádtetővel fedett épületét, a Nemzeti Park központját. Innen már csak egy ugrás túránk kiindulópontja, Fertőd.

Látnivalók:

Kócsagvár, Sarród:

A Kócsagvár, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központja. Magyarország és Közép-Európa legnagyobb, náddal fedett épülete. A központ rendszeresen otthont ad természetvédelmi tárgyú rendezvényeknek, kiállításoknak, konferenciáknak. A Nemzeti Park által szervezett erdei iskolai programok egyik fő helyszíne a Kócsagvár, de vendégszobái is várják a kerékpártúrázókat.

Fertődi kastély:

Fertőd a XVII. század második felében került az Esterházy család birtokába, akiknek ma a város legismertebb látnivalóját, a lenyűgöző Esterházy-kastélyt is köszönheti. A család zenekarának vezetőjeként élt itt két évtizedig Joseph Haydn osztrák zeneszerző is.

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+