Sopron - Fertő kerékpáros térség Fertőhomok – Zsira túraútvonal - SF13

hossz 27,8 km
211 m
138 m

Fertőhomok déli határszélén halad el a Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főút, ez a legfontosabb közúti megközelítési útvonala. Lakott területeit azonban a főút elkerüli, oda csak egy bő három kilométeres letéréssel, a 8524-es útra leágazva lehet eljutni. Másik lehetséges megközelítési útvonala a Fertőd térségétől Sopronig vezető, a tó menti falvakat összekötő 8518-as út, mely kelet-nyugati irányban szeli át a központját. A legközelebbi vasúti csatlakozási lehetősége Pinnye vasútállomás, a központtól közúton bő 4 kilométerre.

Túraleírás:

Ez a könnyű kerékpártúra a Fertő partjától az osztrák határig vezet. A kellemes településnek számító Fertőhomok kerékpáros pihenőhelyétől indulhatunk a tájház megtekintése után, amely egyből szemben található. A hangulatos parkban tett séta után nyeregbe pattanhatunk és elhagyhatjuk a Fertő tó medencéjét és a Soproni-hegység erdős hegyei felé vehetjük az irányt. Pinnye után Nagylózs településére érkezünk, ahol megcsodálhatjuk a kilátást a falu szélén emelkedő kilátóból, majd Sopronkövesd következik. Innen Sopronhorpács érintésével érünk el a gyönyörű kastéllyal büszkélkedő Zsira településére. Az egykori Rimanóczy-kastély vagy más néven: Gyülevizy-Pejacsevich-kastély, barokk műemlék, ma a Fővárosi Önkormányzat kezelésében működtetett szociális otthon, melynek parkja védett. A kerékpáros határátkelőn csak 400 métert kell guruljunk Ausztriába, hogy Locsmándon a messze földön híres Sonnentherme szolgáltatásait élvezzük!

Látnivalók:

Fertőhomok - tájház: Az 1930-as tűzvész után épült parasztház bemutatja e sajátos kultúrájú település múltját és hagyományait. A ház első szobájában és konyhájában az 1930-as éveket bemutató lakásbelső tekinthető meg. A második szobában helytörténeti dokumentumok és változó, szezonális kiállítások láthatóak. A valamikori istálló kortárs művészek kiállító helye, ahol évente három-négy művész mutatkozhat be. Az udvart az ólak és a pajta zárja le, ahol a térségre jellemző mezőgazdasági foglalkozások eszközeit tekintheti meg a látogató.

Fertő tó: A Fertő mintegy 20 ezer éves, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete. Nagyobb része Ausztriához, a többi pedig Magyarországhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként maga a tó is a világörökség része. Magyarországi partvidékén a Fertő–Hanság Nemzeti Park, az ausztriain a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park található. A Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava - hőmérséklete nyaranta nem ritkán eléri a 30°C-ot. Agg-hegy és a Kotecsi-parkerdő: A helyiek által Agg-hegynek nevezett szőlőhegyről és az itt termő borokról már a XVII. század elejétől tudósítanak a levéltári források. A hegyen áll a 18. század első felében épített kis kápolna. A hangulatos parkerdő famatuzsálem tölgyfái és a hagyomány szerint a 13 aradi vértanú emlékére ültetett fekete fenyőfái említésre méltóak, kora tavasszal pedig a téltemető virágszőnyege fogadja a jelzett túraútvonalakon túrázókat. A közelben található az egykori keskeny nyomtávú lóvasút utolsó emléke, a Cifra-híd és az egykor itt húzódó Vasfüggöny egy rekonstruált szakasza is. A parkerdő nevét a Széchényi-uradalom egykor itt állt vadászházáról kapta, a ""kerti ház, házikó"" jelentésű ""cottage"" szó magyarosításával.

Lutzmannsburgi Sonnentherme élményfürdő: Élmények, szórakozás és kikapcsolódás az egész családnak A Sonnentherme Lutzmannsburg látogatása során számtalan szórakozás várja kis- és nagy vendégeket egyaránt. Felejthetetlen látogatást tehet családjával az 1000 m²-es fürdő területén, ahol fedett és szabadtéri medencék, izgalmas csúszdák, valamint anya és apa számára kialakított relaxációs terület található.

A kalandvágyó gyerekek az új, ingyenes Experience alkalmazás segítségével mérhetik a csúszásidőiket, összegyűjthetik napi csúszdamétereiket, és összehasonlíthatják magukat barátaikkal vagy más csúszdaőrültekkel egy személyes online verseny keretein belül."

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+