Sopron - Fertő kerékpáros térség Fertő kitekintő - SF8

hossz 17,1 km
241 m
334 m

Túraleírás:

Túránk Sopron külvárosából indul, ahová érkezhetünk azután is, hogy bejártuk a belváros girbe-gurba utcáit. A kerékpárúton a Sopronkőhida határában elterülő, nagyon hangulatos Tómalom felé vesszük az irányt, ahol meg is mártózhatunk a természetes fürdőhelyen kiépült hangulatos strandon. Innen a történelmi és geológiai értékekkel csábító Fertőrákos következik, ahol a híres filmhelyszínnek számító kőfejtő mellett egy eredeti állapotában megmaradt középkori pellengért is meglátogathatunk. Innen a termálfürdőjéről és ásványvízforrásáról híres Balfra tekerünk át. Balf az UNESCO Világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése, s a soproni borvidék egyik jellegzetes szőlő és bortermelő helyszíne. Az egyéni termelők szinte minden családi házban fogyasztják és árusítják saját termésű vörös boraikat. Miután megkóstoltuk a palackba zárt napfényt, visszatérhetünk túránk kiindulópontjára, Sopronba.

Látnivalók:

Fertőrákosi Kőfejtő:

Az évente közel kétszázezer embert vonzó látogatható bánya a község északi részén található. A geológusok szerint mintegy 12 millió évre, a miocénban képződött az lithothamnium-gumós lajtamészkő, amit már a rómaiak is bányászták – egyebek között a mai Sopron helyén állt Scarbantia falainak építéséhez.

Tómalom:

A Tómalom fürdő története az 1500-as évekre nyúlik vissza, bár egyes szerzők szerint a tavak rómaiak korban is léteztek. A patak vizéből mozgási energiát nyerő malom épületét 1550 ben említik először. 1822-ben nyilvános fürdőt létesítenek a tóparton, majd 1920 és 1922 között Schneider Ferenc építész tervei alapján épült meg a strandfürdő, a 14 szobás szálló és vendéglő. A tófürdő ma is nagyon népszerű fürdőhely.

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+