hossz 30,7 km
550 m
550 m

Időigénye: 4 óra

Túraleírás:

Túránkat Sopron vasútállomásán kezdjük, így kis kitérővel megnézhetjük az egyedülállóan szép belvárost is, a város jelképének számító Tűztoronnyal együtt. A városközpontot Sopronbánfalva felé hagyjuk el, egyre keskenyedő, alacsony forgalmú aszfaltúton, majd beérünk a Soproni-hegység fenyvesekkel kevert lombhullató erdőségei által árnyékolt völgybe, mely Görbehalom településéhez és egy elágazóhoz vezet. Itt jobbra fordulunk a Hidegvízvölgy utcába, hogy néhány perces kerekezés után megérkezzünk Fehér-úti tó partjára, ahol érdemes megállni egy pihenőre. Innen a Lackner kereszt érintésével bringázunk tovább, majd az egyre emelkedő szakaszon felfelé haladva tehetünk egy kis kitérőt a közeli Szent István-akna bejáratát megnézni. A nyeregből legurulunk Új-Hermes majd Ó-Hermes telepre, s onnan érkezünk Brennbergbányára. A híres bányásztelepülésen egy Bányászati Emlékmúzeum mesél az szénbányászok küzdelmes mindennapjairől, mindenképp látogassuk meg. Brennbergbányáról a Szent Borbála-templom mellett elkerekezve a patakvölgyben bringázva érjük el Görbehalom településrészét, ahonnan a már megismert úton térünk vissza Sopronba.

Látnivalók:

Tűztorony, Sopron: A város jelképe egykor vártorony volt. A toronyban 119 lépcsőfok vezet az erkélykoszorúra, ahonnan madártávlatból csodálhatjuk meg a belváros háztetőit és a Soproni-hegység erdőkoszorúját.

Bányászati Emlékmúzeum: A bányászati kiállítás épülete is védett iparitörténeti műemlék. Itt üzemelt 1840-től Magyarország első bányában működő gőzgépe. A múzeum környékén a bányaművelés nyomai is megtalálhatók: megtekinthető az első külszíni fejtés a mélyszíni bányák helyét jelző horpadások

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+