Sopron - Fertő kerékpáros térség EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút - SF13

hossz 133 km
1 389 m
1 228 m

A határnál való belépési pontja legkönnyebben Fertőd felől közelíthető meg, a várostól mintegy 3 kilométerre délre elhaladó Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főútról A Győr–Sopron-vasútvonal Fertőd déli határszélén halad el, de annak megállási pontja nincs a város területén; a legközelebbi vasúti csatlakozási lehetőségeket ezen a vonalon így Fertőszentmiklós vasútállomás vagy Petőháza vasútállomás kínálja.

Túraleírás:

Az egyik legnépszerűbb tókerülő útvonal egyik szakaszán érkezik az EuroVelo 13 Magyarországra. A Fertő-táj 2001-ben került az UNESCO világörökségi listájára, kultúrtáj kategóriában. Emellett a Fertő vidéke nemzeti park is, a Fertő-Hanság nemzeti park része. A takaros kis falvakban számtalan kulturális és népi emlék található, míg a természeti területeken tanösvényeken és természetvédelmi bemutatóhelyeken keresztül lehet megismerni a vidéket. Ezen a szakaszon található a fertődi Eszterházy kastély is, de itt az útvonal átmegy Fertőrákoson, majd egy kisebb ausztriai szakasz után Ágfalva felől érkezik Sopronba. Ágfalvától Sopronon át a harkai osztrák határig szinte végig kerékpárúton vagy kerékpársávon vezet az útvonal. Sopronban érdemes megállni, akár több napot is el lehet tölteni a városban, de egy felet mindenképpen. A belvárosban egymáshoz nagyon közel vannak a látnivalók, viszont a város ezen része sétálóutcákból és kis utcákból áll, figyelemmel közlekedjünk rajtuk. Sopron láthatjuk a Tűztoronyt, de a környéken van a Bányászati múzeum, az Erdészeti múzeum, a Patikamúzeum, és számos jelentős templom is. A várost elhagyva Harka felé megyünk, majd az EuroVelo 13 szakasza egészen Kőszegig szinte végig Ausztriában megy.

Burgenland útjain

Miután elhagytuk az osztrák-magyar határt, az ausztriai Burgenland keleti részén haladunk, kis falvakon keresztül, jó minőségű, alacsony forgalmú utakon. Az útvonal néha átjön néhány km erejéig Magyarországra, majd Kőszeg előtt megint visszatér, hogy onnan már Magyarországon folytatódjon tovább.

Látnivalók:

Fertődi kastély:

Fertőd a XVII. század második felében került az Esterházy család birtokába, akiknek ma a város legismertebb látnivalóját, a lenyűgöző Esterházy-kastélyt is köszönheti. A család zenekarának vezetőjeként élt itt két évtizedig Joseph Haydn osztrák zeneszerző is.

Fertőrákosi Kőfejtő:

Az évente közel kétszázezer embert vonzó látogatható bánya a község északi részén található. A geológusok szerint mintegy 12 millió évre, a miocénban képződött az lithothamnium-gumós lajtamészkő, amit már a rómaiak is bányászták – egyebek között a mai Sopron helyén állt Scarbantia falainak építéséhez.

Mithrász-szentély:

Mithrász isten kultuszához köthető misztériumvallás egykori szertartási helye. A Fertő–Hanság Nemzeti Park, illetve az UNESCO világörökségi listára felvett kultúrtáj területén található, védőépülettel fedett szakrális építmény ritkaságnak számít, mivel Magyarország területén mindössze négy helyszínen ismerünk ilyet. A részben más hasonló szentélyek alapján rekonstruált, észak-déli fekvésű kultikus hely keleti és déli oldala természetes sziklafal, az északi és nyugati pedig kőből épített.

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+