Budai-, Pilis-, Visegrádi-hegység és a Szentendrei-sziget Majdán-fennsík (Pomáz) túra szép kilátással

hossz 16 km
119 m
119 m

Ajánló: Szentendre és Budapest között az Eurovelo 6 útvonalról több lehetőségünk is nyílik kerékpárral megismerni a környező vidéket. Ezen a haladó MTB túrán kerékpárúton, közúton és jelöletlen terep utakon jutunk fel a Pomáz feletti fennsíkra és túránk csúcsához, az Árpád kilátóhoz. A nyomvonal követéséhez saját GPS eszköz vagy telefon alkalmazása ajánlott.

Útleírás: az Eurovelo nyomvonalát Szentendre határában hagyjuk el, innen indul kalandtúránk. A kezdőpontot kerékpárral javasoljuk megközelíteni Szentendre vagy Budapest felől.

Budapest irányából, Pomázig kerékpárúton, majd azt követően kis forgalmú utcákon haladunk a kilátó felé. A csodás kilátásért meg kell dolgoznunk: rövid és meredek szakasz leküzdésével érünk fel a fennsíkra, ahonnan indul a terepi kaland. Rövidesen a látványos Árpád kilátóhoz érkezünk, ahonnan különleges szögből látunk rá a Mesélő-hegyre és Szentendrére.

A kilátótól ritkán járt, rázós földutakon, kisebb kerülővel indulunk visszafelé. Ez a rövid rész trekkinggel vagy MTB kerékpárral ajánlott. Országúti kerékpár esetén javasoljuk a Víztorony utca felé kerülni.

Dél felé több helyen a Kevélyek és a völgyben található gyümölcsösök panorámáját csodálhatjuk. A fennsíkról egy részben aszfaltozott, részben burkolatlan úton visz az utunk Budakalász határába. A település belterületén először kis forgalmú utakon lejt az utunk, majd a forgalmas Pomázi utat és a HÉV-et keresztezve jutunk el a Majdán-, majd a Barát-patak menti kerékpárúthoz. Innen sík terepen kerekezhetünk az Omszki-tóhoz, ahol piknikezés mellett akár wakeboardozhatunk is. A 11-es utat kerékpárúton keresztezve jutunk el a Lupa-tó bejáratához, ahol számos büfé és strandolási lehetőség vár minket. A felnőtt napijegy 3900 forint, azonban 16 óra után kedvezményesen juthatunk be a homokos strandra. Innen már csak pár száz méter és visszaérünk az EV6 kerékpárútra, amin Budapest vagy kiindulópont, Szentendre irányába indulhatunk tovább.

Beszállási pont: Budapest-Szentendre kerékpárút (EV6), Dera-patak feletti híd

Kinek ajánljuk: haladó kerékpárosoknak

Kiszállási lehetőség: pomázi és budakalászi HÉV-megálló

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+