hossz 15 km
278 m
313 m

Ajánló:

Az útvonal tapasztalt bringásoknak ajánlott, akik nem ijednek meg a meredek, egynyomos ösvényektől sem. Ez egy igazi mountain bike útvonal. Aszfalttal alig találkozunk, szép, erdőkben kanyargó földutakkal és egynyomos ösvényekkel viszont annál inkább.

Útleírás:

A Budapest-Balaton kerékpárutat elhagyva, a viadukttal a hátunk mögött gurulunk ki Biatorbágyról. Perceken belül elhagyjuk a várost, és egy szép erdőben, az Iharoson keresztül haladó földúton tekerünk. Innen balra, a piros turistajelzésre kanyarodunk, ami a tapasztaltabb hegyikerékpárosok számára is kihívást okozhat, hiszen a nyom keskeny és meredek. A technikás szakasz után azonban hamar fent is vagyunk a Szily-kápolnánál. Innen tovább haladva a piros jelzésen előbb lejtő, majd egyre meredekebb mászás indul el, aminek utolsó 50 méterre lehet, hogy leszállásra és tolásra kényszeríti a legtöbb bringást. A fáradozásokért cserébe, innen már csak pár üdülőövezeti utcán kell átgurulni a túra legszebb pontjához, a Nyakas-kőhöz. Itt viszont óvatosan: az útvonal néha igen közel halad a sziklához és a meredek szakadékhoz. A látvány miatt egyébként is leszállnánk, de a gyalogos turisták és a terep nehézsége miatt is ajánlott e rövid szakasz erejéig tolni a bringát. A Nyakas-kőtől visszafelé köves, erdei utakon haladunk keresztül az egykori légvédelmi bázis területén, ahol szintén megéri körülnézni. Ezután egy rövid szakasz, jól járható, szép erdőben haladó erdészeti út következik, amin lecsorgunk a főúthoz, majd azon pár száz méter után a Peca-tóhoz. A tó partján vezet az út, ami a házakat elhagyva egy lapos kavicsos ösvényen folytatódik. A tó mellett vagy az az után következő hangulatos Békás-forrásnál lehet pihenőt tartani. Lovardák mellett haladunk tovább a Budapest-Balaton kerékpárútig. Aki több kalandra és kilátásra vágyik, az felmászhat balra, a Bolha-hegyre. Utunk végén az igen forgalmas etyeki országutat kell keresztezni, legyünk óvatosak! Jobbra fordulva Biatorbágy, balra Etyek felé haladhatunk tovább a Budapest-Balaton kerékpárúton.

Beszállási pont: Biatorbágyi viadukt, Budapest-Balaton kerékpárút

Kinek ajánljuk: Akik nehezebb, technikásabb terepen szeretnék megismerni a Nyakas-kő környékét, és nem ijednek meg egy kis tolástól sem

Kiszállási lehetőség: Biatorbágy vasútállomása nincs messze az útvonaltól

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+