Vissza az összeshez

Templomok, vulkánok, lápok – Örökségtúra a Beregben

2021. szeptember 30., csütörtök

Térség: Felső-Tisza-vidék

Táv: 98 km

Időtartam: 2 nap

Nehézség: könnyű

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központ

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés, túravezetés, szakvezetés, ebédcsomag

Izgalmas tematikus túra, melynek főszereplői a Beregben található középkori templomok, romvulkánok és jégkorszakból itt maradt dagadólápok. Különleges műemlékek, művészettörténeti érdekességek, fokozottan érzékeny természetvédelmi területek és az Alföld legmagasabb pontjai, ez vár benneteket a beregi örökségtúrán. A két napos kerékpáros csillagtúra bázispontja a Felső-Tisza-vidék egyik leghangulatosabb szálláshelye, a Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központ Beregdarócon, amely kerékpárosbarát minősítéssel rendelkező három csillagos panzió. A túra bázispontja kiváló helyszíne a Felső-Tisza-vidék felfedezését célzó kerékpártúráknak. A túra első napján a Felső-Tisza-vidék ikonikus templominak, műemlékeinek felfedezésére indulunk, második napon pedig a jégkorszakból származó beregi dagadólápokat és alföldi romvulkánokat ismerhetik meg az érdeklődők. A túra során számos kevéssé ismert, rejtőzködő kinccsel találkozhattok, amelyek valódi kuriózumai a térségnek. A túra nagyrészt alacsony forgalmú mellékutakon és aszfaltozott töltésen halad, amely része a 32-es számú Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi kerékpáros túraútvonalnak. Program:

1 nap: Beregdaróc-Gelénes-Vámosatya-Gelénes-Csaroda-Tákos-Márokpapi-Tarpa-Beregsurány-Beregdaróc

Az első nap főszereplő a kulturális örökséghelyszínek, középkori várak és templomok, népi építészeti és népművészeti értékek. A táv fele Beregdaróc-Gelénes-Vámosatya-Csaroda között alacsony forgalmú, hangulatos, erdőkkel borított közutakon halad, majd Csarodánál rákanyarodunk a beregi árapasztó tározó biztonságos jelzett túraútvonalára, amely egészen Tarpáig vezet bennünket. Az első túranapon Vámosatya, Csaroda, Tákos és Tarpa legendás hírű településeivel, műemlékeivel, természeti értékeivel ismerkedünk meg. Megtudhatjátok miért került a világörökségi várományos listára a vámosatyai református fa haranglába, miért az a neve Tákos kicsiny templomának, hogy a mezítlábas Notre Dame, miért hívják a csarodai templomot a mosolygó szentek templomának, miért lónyúzó a tarpai szárazmalom vagy mekkora a tarpai Nagy-hegy.

Napi táv kerékpárral: 57 km

tarpai_nagyhegy.jpg

2. nap: Beregdaróc- Gyalogtúra a Bábtavához - Gelénes-Barabás-Kaszonyi-hegy-Barabás-Gelénes-Beregdaróc

A túra második napján a Beregi-síkság két rendkívül látványos, ám nehezen megközelíthető természetvédelmi területéhez bringázunk el. A nap folyamán olyan természeti látványosságoké a főszerep, amelyek kevéssé ismertek és felfedezésük elképesztően nagy kaland. A Tisza egykori medrében, erdőkkel körülvéve, a Kárpátok közelségéből fakadó mikroklimatikus viszonyok közepette alakultak ki a dagadólápok a Felső-Tisza-vidéken, amelyek a jogkorszakból származó, nagyjából 9000 éves növénytársulások. A túra során a Bábtavával, az utolsó látogatható dagadóláppal ismerkedhetünk meg, amely páratlan gazdagságú élővilággal rendelkezik. Megmutatjuk nektek a Kaszonyi-hegyet, az Alföld peremén álló romvulkánt, amely az Alföld legmagasabb pontja. Megtekintjük a hegy lábánál álló egykori présházat, amely jelzi, hogy a területen egykor intenzív szőlőtermesztés folyt, a rendkívül különleges hangulatú bányatavat, majd egy vulkántúrára indulunk a Kaszonyi-hegyre.

Napi táv kerékpárral: 35 km

Gyalogtúra: 6 km

Részvételi díj:

SZOLGÁLTATÁSOK

  • 2 éjszaka szállás, vacsorával és svédasztalos reggelivel kerékpárosbarát szálláshelyeken, *** panzióban
  • Ebédcsomag biztosítása
  • Túravezető és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosítása (opcionális, min. 8 fős csoport esetén)
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása 2 napra (opcionális)
  • Belépődíjak biztosítása az alábbi helyszínekre:
  • Vámosatyai református templom
  • Csarodai református templom
  • Tákosi református templom és tájház
  • Tarpai református templom és szárazmalom
  • Szakvezető biztosítása a Báb-tavához
  • Szakvezető biztosítása a vulkántúrához

További információk.