Vissza az összeshez

Templomok, vulkánok, lápok – Örökségtúra a Beregben

2021. október 8., péntek

Térség: Felső-Tisza-vidék

Táv: 98 km

Időtartam: 2 nap

Nehézség: könnyű

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központ

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés, túravezetés, szakvezetés, ebédcsomag

Izgalmas tematikus túra, melynek főszereplői a Beregben található középkori templomok, romvulkánok és jégkorszakból itt maradt dagadólápok. Különleges műemlékek, művészettörténeti érdekességek, fokozottan érzékeny természetvédelmi területek és az Alföld legmagasabb pontjai, ez vár benneteket a beregi örökségtúrán. A két napos kerékpáros csillagtúra bázispontja a Felső-Tisza-vidék egyik leghangulatosabb szálláshelye, a Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központ Beregdarócon, amely kerékpárosbarát minősítéssel rendelkező három csillagos panzió. A túra bázispontja kiváló helyszíne a Felső-Tisza-vidék felfedezését célzó kerékpártúráknak. A túra első napján a Felső-Tisza-vidék ikonikus templominak, műemlékeinek felfedezésére indulunk, második napon pedig a jégkorszakból származó beregi dagadólápokat és alföldi romvulkánokat ismerhetik meg az érdeklődők. A túra során számos kevéssé ismert, rejtőzködő kinccsel találkozhattok, amelyek valódi kuriózumai a térségnek. A túra nagyrészt alacsony forgalmú mellékutakon és aszfaltozott töltésen halad, amely része a 32-es számú Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi kerékpáros túraútvonalnak.

Program:

1 nap: Beregdaróc-Gelénes-Vámosatya-Gelénes-Csaroda-Tákos-Márokpapi-Tarpa-Beregsurány-Beregdaróc

Az első nap főszereplő a kulturális örökséghelyszínek, középkori várak és templomok, népi építészeti és népművészeti értékek. A táv fele Beregdaróc-Gelénes-Vámosatya-Csaroda között alacsony forgalmú, hangulatos, erdőkkel borított közutakon halad, majd Csarodánál rákanyarodunk a beregi árapasztó tározó biztonságos jelzett túraútvonalára, amely egészen Tarpáig vezet bennünket. Az első túranapon Vámosatya, Csaroda, Tákos és Tarpa legendás hírű településeivel, műemlékeivel, természeti értékeivel ismerkedünk meg. Megtudhatjátok miért került a világörökségi várományos listára a vámosatyai református fa haranglába, miért az a neve Tákos kicsiny templomának, hogy a mezítlábas Notre Dame, miért hívják a csarodai templomot a mosolygó szentek templomának, miért lónyúzó a tarpai szárazmalom vagy mekkora a tarpai Nagy-hegy.

A túra első állomása a Beregdaróctól 10 kilométerre található Vámosatya, amely erdős, hangulatos, alacsony forgalmú közúton közelíthető meg Gelénes irányából. Táblák jelzik Vámosatya határában álló Büdy várromot, amelyet az útról letérve szántóföldek között futó, rövid, jól bringázható murvás úton lehetséges megközelíteni. Egykor a reneszánsz stílusban épült L alaprajzú lakóvárat vizesárok, három ágyú torony, kaputorony és várfal oltalmazta. Az 1564-es ostrom során teljesen elpusztult vár romjai a várfalakra felsétálva nyújtanak izgalmas látványt, ahonnan kirajzolódik a vár egykori alaprajzi elrendezése. Visszatérve a főútra, betérünk a falu központjába, ahol már messziről látható a vámosatyai református templom 26 méter magas, impozáns fa haranglába, amely szerepel a világörökségi várományos listán. A kicsiny 13. és 14. század fordulóján épült templom hűen tükrözi a régió középkori egyházi építészetét. Érdemes betérni a 600 hektáron elterülő Bockerek-erdőbe, amely a Felső-Tisza-vidék egyik legnagyobb megmaradt összefüggő erdője. Újabb 9 kilométeres tekerés során Vámosatyát elhagyva visszatérünk Gelénesre, majd Csaroda irányába fordulunk. Csaroda központjában, a Csaronda-patak árterében, varázslatos környezetben áll a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb műemléke a csarodai református templom, amely a mosolygó szentek templomaként vonult be a köztudatba. A 14. század elején épült, az Árpád-kori templomépítészet legszebb példájaként számon tartott templom válik igazán lélegzetelállítóvá, amikor beléptek kapuin. A falakat padlótól a mennyezetig a középkorból és a reformáció korából származó freskók borítják, amelyek több periódusban készültek.

Csaroda után Tákos, a régió másik közismert települése következik. A két település között, jó minőségű, aszfaltozott töltésen lehet közlekedni (elkerülve a forgalmas 41-es számú főutat), amely a 32-es számú Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi kerékpáros túraútvonal része. Tájékozódásotokat a töltésen végig orientációs táblák fogják segíteni, amely elnavigál benneteket a túra következő állomására, a 18 században épült tákosi református templomhoz, vagy ahogy itt nevezik a Mezítlábas Notre Dame-hoz. A tákosi templom sárból és fából készült paticsfala, malomkőre épült szószéke és Asztalos Lándor Ferenc asztalosmester kimagasló művészi színvonalon készült kazettás mennyezete és faragott padozata bámulatos összhangot teremt, amely ékes bizonyítéka a Felső-Tisza-vidékre jellemző fa építészet magas kvalitására. A tradicionális beregi hímzés bemutatására jött létre a Beregi Keresztszemes kiállítás, melyet a település - szintén műemlékként védett, 19. század végén épült tájházában rendeztek be.

A tákosi műemlékegyüttest követően visszakapaszkodunk a töltésre és egy 15 kilométeres szakaszra indulunk Tákostól a Tarpai Nagy-hegyig. A Tákos, Csaroda, Márokpapi és Tarpa között tekergő aszfaltozott töltés a túra leghangulatosabb szakasza, amely a 32-es Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi kerékpáros túraútvonal része. Ez a túraszakasz a Beregi-sík, emberlakta területektől távoli részére hatol be, ahol számos ragadozó madárral, mezei nyúllal vagy őzekkel találkozhattok. Érdemes megszakítani a túrát és letérni Márokpapinál a töltésről, ugyanis a település központjában egy rendkívül szép középkori templommal találkozhattok. A Tarpai Nagy-hegy 154 méteres magasságával Beregi-sík kiemelkedő geológiai érdekessége, az Alföld legrégebbi felszíni képződménye, ahová érdemes feltekerni, hiszen csodálatos panoráma tárul elénk a Kárpátok irányába. A túra utolsó állomása Tarpa, ahová két igen jelentős műemlék miatt is érdemes betekerni. Egyrészt az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma áll az Árpád és a Kossuth utca találkozásánál kialakult téren, a Tóháton, másrészt a település központjában álló hatalmas tarpai református templom őrzi a Felső-Tisza-vidék egyik legizgalmasabb freskóját. A túra utolsó 13 kilométeres szakasza végig közúton fut Tarpa, Beregsurány és Beregdaróc között.

Szállás: Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központ

Napi táv kerékpárral: 57 km

tarpai_nagyhegy.jpg

2. nap: Beregdaróc- Gyalogtúra a Bábtavához - Gelénes-Barabás-Kaszonyi-hegy-Barabás-Gelénes-Beregdaróc

A túra második napján a Beregi-síkság két rendkívül látványos, ám nehezen megközelíthető természetvédelmi területéhez bringázunk el. A nap folyamán olyan természeti látványosságoké a főszerep, amelyek kevéssé ismertek és felfedezésük elképesztően nagy kaland. A Tisza egykori medrében, erdőkkel körülvéve, a Kárpátok közelségéből fakadó mikroklimatikus viszonyok közepette alakultak ki a dagadólápok a Felső-Tisza-vidéken, amelyek a jogkorszakból származó, nagyjából 9000 éves növénytársulások. A túra során a Bábtavával, az utolsó látogatható dagadóláppal ismerkedhetünk meg, amely páratlan gazdagságú élővilággal rendelkezik. Megmutatjuk nektek a Kaszonyi-hegyet, az Alföld peremén álló romvulkánt, amely az Alföld legmagasabb pontja. Megtekintjük a hegy lábánál álló egykori présházat, amely jelzi, hogy a területen egykor intenzív szőlőtermesztés folyt, a rendkívül különleges hangulatú bányatavat, majd egy vulkántúrára indulunk a Kaszonyi-hegyre.

A nap egy 4 kilométeres gyalogtúrával veszi kezdetét. Gelénes és Beregdaróc között a kompresszorállomás előtt, egy két kilométer hosszú földúton keresztül tudjuk megközelíteni a Bábtavát, amely fokozottan védett természetvédelmi terület, amely kizárólag a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának szakvezetőjével látogatható. Újra bringára ülve Gelénesre, majd Barabás felé indulunk. Rövidesen megérkezünk az ukrán-magyar határon álló településre Barabásra, innen további 6 kilométer múlva érkezünk meg a Kaszonyi-hegyhez. Ez a mindentől távol eső hely, rendkívül különleges hangulatú. A Kaszonyi-hegy hazánkban lévő legmagasabb pontja 219,6 méter magas. A területet 1991-ben közel 160 hektáron nyilvánították országos védetté azzal a céllal, hogy az Alföld legmagasabb pontjának a Beregi-sík egyik szigetvulkánjának a geológiai értékeit megóvják. A vulkántúra után ugyanezen (Barabás-Gelénes-Beregdaróc) az útvonalon érdemes visszatekerni Beregdarócra.

Napi táv kerékpárral: 35 km

Gyalogtúra: 6 km

kaszonyi_hegy.jpg

Részvételi díj:

SZOLGÁLTATÁSOK

  • 2 éjszaka szállás, vacsorával és svédasztalos reggelivel kerékpárosbarát szálláshelyeken, *** panzióban
  • Ebédcsomag biztosítása
  • Túravezető és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosítása (opcionális, min. 8 fős csoport esetén)
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása 2 napra (opcionális)
  • Belépődíjak biztosítása az alábbi helyszínekre:
  • Vámosatyai református templom
  • Csarodai református templom
  • Tákosi református templom és tájház
  • Tarpai református templom és szárazmalom
  • Szakvezető biztosítása a Báb-tavához
  • Szakvezető biztosítása a vulkántúrához