Vissza az összeshez

Hibrid túra a Felső-Tisza-vidéken – Kerékpártúra a szatmári Tiszaháton, vízitúra az Öreg-Túron

2021. október 11., hétfő

Térség: Felső-Tisza-vidék

Kerékpártúra táv: 69 km

Vízitúra táv: 26 km

Időtartam: 3 nap

Nehézség: könnyű

Túraeszköz: túrakerékpár, kajak, kenu

Szállás: Kölcse, Medve Kúria Vendégház és Kölcse, Rendezvényház és Panzió

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés, kajak-kenu bérlés, vízi és kerékpáros túravezetés, ebéd, ebédcsomag

A Felső-Tisza-vidék kerékpár és vízitúrák egész arzenálját kínálja a felfedezők számára, akik keresik a kalandokat, a különleges atmoszférájú helyeket, akiket vonz a hely szelleme. Ebben a hibrid, vagyis kerékpár és vízitúra kombinációban megismerhettek egy ilyen helyet, melynek főszereplője az Öreg-Túr. A kerékpártúra útvonalak mellett a vízitúra útvonalai is rendkívül népszerűek a régiónak, nem véletlenül. A legtöbb vízitúra a Tiszán és az Öreg-Túron zajlik. Az Öreg-Túrt Magyarország legautentikusabb, leginkább természetközeli vízitúra útvonalának tartják. Képzeld azt, mintha egy háborítatlan erdőben eveznél egy folyton kanyargó folyón. Attól lesz igazán kalandos a túra, hogy ahol nem ritkán kell átemelni a hajót egy-egy beborult fa fölött, amely igazi csapatépítő feladat lesz. A víz sekély, szinte áll, emiatt rendkívül biztonságos, emiatt családok vagy iskolás csoportok számára kifejezetten ideális útvonal. A túra másik részében egy remek kerékpártúrára indulhattok a festői szatmári Tiszahátra, ahol a páratlan természeti környezet mellett, számos irodalomtörténeti emlékhellyel és első osztályú műemlékekkel találkozhattok. A túra bázispontja, epicentruma Kölcse, amely ideális kiindulópontja a kerékpártúrának és a vízitúrának, illetve vízi és kerékpárbérlési lehetőség is rendelkezésetekre áll.

Program:

1 nap: Kölcse – Tiszakóród – Tiszacsécse – Tiszakóród – Szatmárcseke – Nagyar – Tivadar – Kisar – Fehérgyarmat – Penyige – Kömörő – Túristvándi - Kölcse

A túra első napján a szatmári Tiszahát felfedezésére indulunk bringával, amely nagyrészt hangulatos alacsony forgalmú mellékutakon és kiváló minőségű aszfaltozott árvízvédelmi töltéseken halad. Az első túranap során Szatmár irodalomtörténeti emlékhelyeit keressük fel, ahol Móricz Zsigmond, Kölcsey Ferenc és Petőfi Sándor nyomdokaiba indulunk. Megismerhetitek a szatmári szilvalekvár misztériumát Penyigén, behatolunk a Túr és Tisza találkozásánál található Túrbukógáthoz és persze lesznek páratlan szépségű középkori templomok és népi építészeti emlékek is.

Kölcséről Tiszakóród, majd Tiszacsécse felé bringázunk. Tiszacsécse a szatmári Tiszaháton fekvő kistelepülés, Móricz Zsigmond Tündérszigete. Móricz Zsigmond, a magyar próza egyik legjelentősebb írója, ebben a faluban született és töltötte gyermekkorát. Neki állít emléket a település központjában található korhűen berendezett, az író relikviáit bemutató emlékház. Érdemes ellátogatni a falu református templomába, amely szerepel a világörökségi várományos listán. Az emlékházzal szemben található Csécsei kenyér lángososhoz mindenképpen betérünk, hogy megkóstoljuk az egyik legfinomabb kenyérlángosát az országnak. Tiszacsécsén felkapaszkodunk a Tisza aszfaltozott töltésére, amely elvezet bennünket a különleges hangulatú Túr Bukógáthoz, ahol a Túr szinte vízeséshez hasonlóan zúdul bele a Tiszába. Egy rövid pihenő után Szatmárcseke felé indulunk, amely újabb irodalomtörténeti vonatkozású emlékhelye a Felső-Tisza-vidéknek. A csónakfejfás temetőben nyugszik ugyanis Kölcsey Ferenc, aki Szatmárcsekén írta a Himnuszt. A temető irodalomtörténeti fontossága mellett néprajzi különlegességnek is számít, hiszen több száz ember egyesek szerint csónak alakú robosztus tölgyfa alkot, melynek keletkezési okáról több érdekes teória létezik. A temető után felkeressük a Kölcsey emlékházat is. Szatmárcsekéről Nagyarra tekerünk, ahol egy újabb irodalomtörténeti emlékhely található a Petőfi-fa, melynek árnyékában a Szatmárban vendégeskedő Petőfi Sándor megírta A Tisza cím versét. Nagyaron megtekintjük a Luby kúriát és vele szemben álló középkori eredetű református templomot. A túra következő állomása Tivadar, a Felső-Tisza-vidék egyik leghangulatosabb települése, majd ezt követően kerékpárúton Fehérgyarmatra és Penyigére tekerünk. A Szenke-parti településen Penyigén megismerkedhettek a hamísíthatatlan szatmári lekvárokkal és a Szenkébe fulladó 9 kislány tragikus balladájával. A szomszédos Kömörőn számos népi építésű lakóház mellett haladunk el, amely felidézi, hogy is nézhettek ki egykor a szatmári falvak utcái. Varázslatos erdei úton érünk be Túristvándiba, ahol beleütközünk az Öreg-Túr partján, festői környezetben álló vízimalomba. Ezt követően érkezünk meg Kölcsére.

Szállás: Kölcse, Medve Kúria Vendégház és Kölcse, Rendezvényház és Panzió

Napi táv kerékpárral: 69 km

tur_bukogat .jpg

2. nap: Vízitúra az Öreg Túron Sonkád - Kölcse

Az Öreg-Túr legszebb és legnépszerűbb szakasza Sonkád, Kölcse, Túristvándi között van, amely két nap alatt tehető meg kényelmesen. A beszállópont Sonkádon, a település külterületéhez tartozó üdülőterületen található. Mielőtt azonban vízre szállnánk felkeressük a sonkádi református templomot, a régió egyik legszebb középkori eredetű templomát, amelynek példaértékű műemléki helyreállítását Europa Nostra díjban részesítettek. A folyamatosan kanyargó Öreg-Túron a túrázás attól válik igazán izgalmassá, hogy a vízbe dőlt fákon, vízzáró gátakon át kell jutnotok, amely valódi csapatmunkát igényel túratársaiddal. Nagyjából öt óra evezés után megérkezünk Kölcsére, ahol a Papp Túrja túraközpontnál van a kikötő. Kölcsén érdemes megtekintjük az Öreg-Túr partján álló evangélikus és ettől néhány száz méterre, a település központjában lévő gótikus eredetű református templomot.

Szállás: Kölcse, Medve Kúria Vendégház és Kölcse, Rendezvényház és Panzió

Napi táv kajakkal, kenuval: 12 km

oreg_tur .jpg

3. nap: Vízitúra az Öreg Túron Kölcse - Túristvándi

A túra harmadik napján Kölcsében, a Papp Túra túraközpontnál szállunk vízre, ahonnan Túristvándiig 14 kilométeres evezés vár ránk. A túra végpontja Túristvándi híres vízimalma. A Túristvándi vízimalom az egyetlen, ma is eredeti helyén álló, működőképes formában megmaradt ipari műemlék, Közép-Európában is ritkaságnak számít. A malomzsilip melletti keskeny fahídon és a szűk úton keresztül jutunk el a faluközpontba, ahol megtekinthetjük a falu egy másik látványosságát, a 15. században épült gótikus református templomot.

Napi táv kajakkal, kenuval: 14 km

turistvandi_vizimalom .jpg

Részvételi díj: Hamarosan

SZOLGÁLTATÁSOK

  • 2 éjszaka szállás, vacsorával, reggelivel kerékpárosbarát szálláshelyeken
  • Első nap ebéd a Csécsei kenyér lángososnál Tiszacsécsén
  • Második nap ebédcsomag biztosítása
  • Kerékpáros túravezető és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosítása az első napra (min. 8 fős csoport esetén)
  • Vízi túravezető biztosítása a második, harmadik napra (min. 8 fős csoport esetén)
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása
  • Kajak, kenu és egyéb szükséges felszerelések biztosítása
  • Belépődíjak biztosítása az alábbi helyszínekre:
* Móricz emlékház Tiszacsécsén
* Kölcsey emlékszoba Szatmárcsekén
* Nagyari Luby kúria és református templom
* Sonkádi református templom
* Kölcsei evangélikus templom
* Túristvándi vízimalom