Vissza az összeshez

Madarász kerékpártúra és kenuzás

2021. október 18., hétfő

Térség: Sopron-Fertő kultúrtáj

Táv: 28 km

Időtartam: 2 nap

Nehézség: könnyű

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Egyéni szállásfoglalással, javasolt szálláshelyek

  • Tornácos Ház – Hegykő
  • Szitakötő Panzió – Fertőrákos
  • Rozália Vendégházak – Sarród
  • Hotel Sopron - Sopron

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés, kenu kölcsönzés

Program: Fertőd- Nyárliget – Pamhagen – Mexikópuszta – Sarród - Fertőd

Sarrod_Mekszikopuszta_hangulat_4083.jpg
Gémeskút

1 nap: Kerékpározás a Pusztába

A Fertő-tó madárvilágát megfigyelő kerékpártúránk a fertődi Eszterházy-kastélytól indul. Miután körbe sétáltuk a megkapóan szép kastélykertet Nyárliget felé indulunk. Az alföldi jellegű tájon tekerve hamarosan elérjük az osztrák határ, és Pamhagen, magyarul Pomogy települését. Itt a messze földön híres állatpark és a Pannónia Szabadidőpark kínál vonzó turistacélpontot. Innen a ténylegesen pusztai környezetben, szikes tavak között tekerünk a Seewinkel elnevezésű, magyarul Tószögként ismert területet keresztezzük. Ez a vidék egyedülállóan gazdag madárvilággal rendelkezik, így ne le lepődjünk meg, ha egy nyári lúd anyuka épp előttünk vezeti át fiókáit a kerékpárúton – libasorban. Mindenképp tekerjünk kellő körültekintéssel, hiszen ezen a fokozottan védett területen az élővilág élvez elsőbbséget. Innen Sarród és Mekszikópuszta felé tekerünk tovább, vissza Magyarországra, ez a terület is fontos madárélőhely. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei évek óta hatékony élőhelyrekonstrukciót végeznek itt, amelynek eredményeiről személyesen is meggyőződhetünk. Innen Sarród települése követezik, amely annak idején a környékbeli halászat központja volt, kikötővel rendelkezett. Ezt most nehéz elképzelni, de saját szemünkkel láthatjuk Közép-Európa legnagyobb nádtetővel fedett épületét, a Nemzeti Park központját. Innen már csak egy ugrás túránk kiindulópontja, Fertőd.

2 nap: Madármegfigyelő kenutúra a Fertőn:

A Csárdakaputól induló evezős túra a kora reggeli órákban kezdődik. Az egyedülállóan gazdag madárvilággal rendelkező tájon vezető kenutúra a Fertő tó rejtelmes és áthatolhatatlannak tűnő nádasait fedezi fel, titkos csatornákon csatornákon és belső tavakon halad. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban egy szakvezetővel járjuk be actó védett területeit ismerjük meg ezek élővilágát. Napfelkelte ideján a leggyönyörűbb a nádas és nem utolsó sorban ilyenkor van esély érzékelni annak rendkívül gazdag élővilágát is. Ezeket a túrákat kizárólag egy kenuval (max. 8-10 fő) indítjuk, hogy az érdeklődőket a lehető legközelebb hozhassuk a természethez. A vezető 20 éves tapasztalat a garancia arra, hogy emlékezetes élmény lesz a Természet megfigyelése, a madárhatározás és az evezés.

Fertő-táj túra_Kilin Tamás_fertő_táj túra.jpg

Részvételi díj: 49.000 Ft/fő

Kapcsolat: Tisler Diána, +36702298483

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Túravezető és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosítása (opcionális, min. 15 fős csoport esetén)
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása (opcionális)
  • Szállások:

Tornácos Ház – Hegykő: Reggeli + 4 fogásos vacsora +kerékpár (e-bike különbözet 5525 Ft) régi apartmanban 30.400 Ft /fő /2 éj új apartmanban 37.400 Ft /fő / 2 éj – természetes úszótóval

Szitakötő Panzió – Fertőrákos 21.000 Ft / fő / 2 éjszaka Kerékpárbérlés: 3990 Ft /nap (normál biciklik: KELLY illetve GEPIDA); 12.000 Ft (e-bike HYMER)

Rozália Vendégházak – Sarród 12.000,- Ft-tól / fő / 2 éjszaka, árak szezononként és appartmanonként változóak http://rozaliavendeghaz.hu/index.php/arak/