Zemplén - Felső-Tisza vidék kerékpáros térség Zempléni hegyhátak e-bikekal - ZE5

hossz 78,2 km
1 347 m
1 003 m

A Tokajtól Füzérig vezető kerékpáros túra a Tokaji borvidék és a Zempléni hegység egyik legszebb útvonalának történelmi és természeti látnivalóit fűzi fel.

A túra során a vulkanikus eredetű Zemplén hegységi panorámája, hegylábai, völgyei, a Bodrog folyó kísérik végig utunkat, várak, román és gótikus templomok, zsidó emlékhelyek, reneszánsz, barokk és romantikus kastélyok, évszázados borospincék és múzeumok szegélyeznek. A vidék egyes részei ismeretlenség homályába burkolódznak, míg más szakaszai bejáratott túraútvonalak. A túra mind a hossza, mind a szintemelkedése miatt nehéz, ezért különösen az e-bike-osok részére ajánlott. A műemlékek, a csodálatos látképek a dombos-hegyes tájra, a természeti környezet maradandó emléket ad az útvonalon végighaladóknak.

A Tisza és a Bodrog folyó találkozásánál fekvő Tokaji vasútállomásról induló túra áthalad az UNESCO világörökség védelem alatt álló Tokaj belvárosán, majd a Bodrog mentén halad tovább Szegilongig. Onnan Erdőbénye felé haladunk tovább, majd a települést elhagyva a Dél-Zemplén csodálatos panorámájában gyönyörködhetünk Tolcsváig. Tolcsváról még egy kisforgalmú közúton haladunk tovább a bűbájos Óhután keresztül Újhutáig, majd innen erdei úton irány az Zemplén erdőrengetege. Folyamatosan emelkedőket kell leküzdenünk, de megéri, mert a Gerendás-réttől hosszú gurulás a jutalmunk a kaptatóért. Kis kitérővel érdemes elkanyarodni Kőkapura és röviden megpihenni a fennséges környezetben.

Tovább haladva Pálháza előtt a Bózsa patak völgyében vezetett kerékpárúton indulunk el a Füzér felé, majd Füzérkomlóst elhagyva végig a csodálatosan felújított, hófehér Füzéri vár látványában gyönyörködve érjük el végcélunkat a Füzéri vár parkolóját.

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+