hossz 130 km
1 260 m
1 260 m

Minden, ami a Zemplénből kívülről látható, ezen a túrán tehát a szemed elé kerülhet. A Zemplént szinte teljes egészében megkerülő körtúra nem könnyű, de a rengeteg látnivaló, a csodálatos környezet, a világhírű történelmi emlékhelyek és a borvidék – hidd el -mindezért bőven kárpótol.

A túra vadregényes tájakon, hangulatos falvak között, monumentális várakhoz és ékszerdoboznyi templomokhoz, kulturális örökségünk világszerte ismert emlékeihez vezet. Útvonala a Zemplén legszebb völgyein keresztül, Tokaj-Hegyalja világörökségi borvidékén át halad. A kétnapos túra Sátoraljaújhelyről indul és oda érkezik. A Zemplén, csodálatos tájaival, ódon városaival, bájos falvaival, a Tokaj-Hegyaljai kultúrtáj világörökségi helyszíneivel, történelmi emlékeivel és persze a mindent átszövő borvidékkel Magyarország egyik legszebb kerékpáros térsége. A túra során a vulkanikus eredetű Zemplén hegységi panorámája, hegylábai, völgyei, a Bodrog és a Hernád folyók kísérik végig utunkat, amelyeket várak, román és gótikus templomok, zsidó emlékhelyek, reneszánsz, barokk és romantikus kastélyok, évszázados borospincék és múzeumok szegélyeznek. Pálházáig csodálatos természeti környezetben a panorámás Kassa-Sáropatak kerékpáruton haladunk felkeressük az andezit hegykúpon álló Füzéri vár fehérnek tűnő falait, amelyek lentről rendkívül impozáns látványt nyújtanak. A tatárjárás előtt épült várat azonban ezen a túrán nem hódítjuk meg.

Abaújváron megismerheted a Zemplén két legizgalmasabb műemlékét, az abaújvári földvárat és a gótikus eredetű református templomot, amelyben óriási felületen találhatóak középkori freskók. A település az Aba nemzetség ősi fészke, Abaúj vármegye névadó települése és központja volt a középkorban.

Felkeressük a körtúra egyik legizgalmasabb pontját, a Boldogkői várat is és a Bodrog-parti Athént, Sárospatakot is.

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+