hossz 113 km
1 402 m
1 402 m

Zemplén kapujából, Tokajból induló túra a Bodrog-mente és a Zemplén dél-nyugati tájainak várait, ódon városait, bájos falvait, a Tokaj-Hegyaljai kultúrtáj világörökségi helyszíneit, történelmi emlékeit fűzi egybe, és teszi a kerékpáros régió egyik nem könnyű, de felejthetetlen élményt nyújtó útvonalává.

A Tokaji vasútállomásról induló túra áthalad az UNESCO világörökség védelem alatt álló Tokaj belvárosán, majd a Bodrog mentén halad tovább Szegilongig. Onnan Erdőbénye felé haladunk tovább, majd a települést elhagyva a Dél-Zemplén csodálatos panorámájában gyönyörködhetünk Tolcsváig. Tolcsváról még egy kisforgalmú közúton haladunk tovább a bűbájos Óhutánig, majd sűrű erdővel árnyékolt, de erősen emelkedő úton haladunk tovább a Regéci várhoz. A vár a közútról egy murvás bekötő úton közelíthető meg, majd a vége felé le kell szállnunk a kerékpárról és gyalog kell folytatni az utunkat a várig.

A várból csodálatos panoráma tárul elénk minden irányban. A fárasztó kaptató után viszont kárpótol minket, hogy egészen Korlátig 14 km-en keresztül gurulva gyönyörködhetünk a nyugat-zempléni tájban. Rövid dimbes-dombos szakasz után megérkezünk a túra másik izgalmas pontjához, a Boldogkői várhoz. A település északi határában egy 268 méter magas hegygerinc tetején álló vár uralja a horizontot; a hegyet nevezték Boldogkőnek, amelyről a vár kapta a nevét. Abaújalpár felé haladunk tovább, majd azt elhagyva hosszan haladunk a Zemplén egyik legszebb szakaszán a természeti oltalom alatt álló Aranyosi-völgyön keresztül, amely egy 15 km hosszan elterülő völgykatlan. Erdőbényét elérve legurulunk a Bodrog mellé, majd az Eurovel útvonalon visszatérünk célállomásunkra, Tokajba.

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+