Zemplén - Felső-Tisza vidék kerékpáros térség Bodrogmente kerékpártúra - ZE10

hossz 32 km
656 m
656 m

A Tokajtól Sátoraljaújhelyig vezető könnyű kerékpáros túra a Bodrog mellett fekvő települések történelmi és természeti látnivalóit fűzi csokorba. Útvonala az EuroVelo 11 júl kitáblázott nyomvonalát követi. A túra során Zemplén panorámája, hegylábai, völgyei, a szőlőültetvények látványa és a Bodrog folyó kísérik végig utunkat. Találkozunk, várral, román és gótikus templomokkal, zsidó emlékhelyekkel, a reneszánsz, a barokk és romantika épített emlékeivel, évszázados borospincékkel és múzeumokkal. A műemlékek, a csodálatos látképek a dombos-hegyes tájra, a folyóra maradandó emléket ad az útvonalon végighaladóknak.

A Tisza és a Bodrog folyó találkozásánál fekvő Tokaji vasútállomásról induló túra áthalad az UNESCO világörökség védelem alatt álló Tokaj belvárosán, majd a Bodrog mentén halad tovább. Felmászunk a Dereszla-domb tetejére a fantasztikus kilátás miatt, hogy az egész környék a szemünk elé táruljon – és egy kellemes pikniket is tarthatunk a csúcson. Meglátogatjuk a Tokaj-Hegyalja kis ékszerdoboz településeit a Bodrog mentén, a zempléni hegyek lába és a Bodrog folyó között. Felkereshetjük kis kitérővel a Bodrogzugot. mely érintetlen ősállapotában is gyönyörű tavakkal, lápokkal, vizes élőhelyekkel tarkított vidék - igazi turista attrakció. Olaszliszkán - mely az egyik legfontosabb hegyaljai hászid zsidó zarándokhely - elcsendesedünk egykori zsinagógából megmaradt egyetlen fal alatt.

Elidőzünk Sárospatakon, mely a túra talán legidőigényesebb állomása - a Bodrog-parti Athén, amely műemlékekben, kulturális örökségekben, történelmi értékekben, gyűjteményekben rendkívül gazdag kisváros. A város és egyben a régió legjelentősebb látványossága a Sárospataki vár. A várost elhagyva a Zemplén déli domborulataiban gyönyörködve érjük el végállomásunkat, Sátoraljaújhelyt.

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+