Zemplén - Felső-Tisza vidék kerékpáros térség Kerékpárral az egykori hegyközi kisvasút nyomvonalán - ZE7

hossz 30,2 km
407 m
141 m

A Sátoraljaújhelytől Füzérig vezető túra igazi családi csemege. Gyönyörű a táj, kisforgalmú utakon és széles, jó minőségű kerékpárutakon vezet. Egy-két rövidebb szakaszt kivéve szinte alig emelkedik: kellemes kikapcsolódást és sok örömöt tartogat a kerékpározónak. Az útvonal jelentős része egyben az EuroVelo 11 kerékpáros útvonal is.

A túra a sátoraljaújhelyi pályaudvarról indul. Áthaladunk a történelmi belváros sétálóutcáján, majd városhatár előtt találjátok a híres Zempléni kalandparkot – ez kis kitérő a túraútvonalról, de érdemes itt egy kicsit elidőzni. A várost elhagyva az első állomásunk Széphalom. Itt élt haláláig híres nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc.

Tovább haladva a kerékpárúton Pálházára érkezünk, mely ezer lakosával az ország legkisebb városa. Pálházáról Bózsva felé vesszük az irányt és egy rövid, alig egy kilométeres, de gyönyörű erdőn át vezetett kerékpárút után Kisbózsván át Nyíri felé haladunk, útközben gyönyörű látványban lehet részünk. A füzéri vár pár éve felújított fehér épülete feltűnik a milici hegyek ölelésében.

Nyíriből egy kellemes ereszkedés után beérkezünk Füzérkomlós csendes főutcájára. A kerékpárúton gurulva a Zempléni Fehér Szikla Turisztikai Központ és Vadászház mellett haladunk el. Egyedülálló a bölénycsorda ezen az elzárt területem, ahogyan Zemplén hegyei között legelnek. Folytatjuk az utunkat Füzérre, a várhoz, mely méltán a Zemplén egyik legismertebb látványossága. Füzér felé eleinte gyönyörű panorámájú, majd erdei, jó minőségű kerékpárút vezet, a szemetek előtt végig ott fognak ragyogni az andezit hegykúpon álló Füzéri vár fehérnek tűnő falai, amelyek lentről rendkívül impozáns látványt nyújtanak. A tatárjárás előtt épült várat egy kisebb gyalogtúra közbeiktatásával hódíthatjuk meg.

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+