Vissza az összeshez

Soproni bringázás és hajnali madárles a Fertőn

2021. szeptember 30., csütörtök

Térség: Sopron-Fertő kultúrtáj

Táv: 62,5 km kerékpárral 6 km gyalogosan

Időtartam: 2 nap

Nehézség: közepes

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Egyéni szállásfoglalással, javasolt szálláshelyek

  • Tornácos Ház – Hegykő
  • Szitakötő Panzió – Fertőrákos
  • Rozália Vendégházak – Sarród

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés, kenu kölcsönzés

Program:

1. nap kerékpározás: Fertőd – Fertőszéplak – Hegykő – Fertőhomok – Hidegség – Balf – Fertőrákos – Mörbisch – Illmitz – Pamhagen - Fertőd

Napi táv: 62 km

Első nap egy látványos Fertő-tavi kerékpártúrára indulunk Fertődről, majd gyönyörű tájakat érintve teljesíti a tavat komp segítségével megkerülő útvonalát, az úgynevezett „kiskört”. A települést nyugati irányban hagyjuk el, majd Fertőszéplakon át a termálfürdőjéről messze földön híres Hegykőre érünk. Innen Fertőhomok és Hidegség érintésével érünk a hangulatos Fertőrákosra. Itt a középkori pellengér mellett a látványos geológiai értéknek számító kőfejtőt is meglátogathatjuk. Innen a kishatár felé indulunk, de előtte megnézzük a római kori Mithrász-szentélyt. Mithrász isten kultuszához köthető misztériumvallás egykori szertartási helye. A Fertő–Hanság Nemzeti Park, illetve az UNESCO világörökségi listára felvett kultúrtáj területén található, védőépülettel fedett szakrális építmény ritkaságnak számít, mivel Magyarország területén mindössze négy helyszínen ismerünk ilyet.

A részben más hasonló szentélyek alapján rekonstruált, észak-déli fekvésű kultikus hely keleti és déli oldala természetes sziklafal, az északi és nyugati pedig kőből épített A határon átkelve Fertőmeggyesre érünk. A csodálatos kisváros körbejárása után a mólón a komphoz tekerünk, majd a Fertő-tavon átkelve Illmiztben kötünk ki, ahonnan dél felé fordulva érjük el a magyar határt Pomogynál. Innen egy nemrég átadott, új kerékpárúton gurulhatunk el Fertődre, túránk kiindulópontjára, s ha még van hozzá kedvünk, tehetünk egy sétát a kastélykertben.

Sarrod_Madarvarta_hangulat_4057.jpg

2 nap: Madárles és szolárhajózás a Fertő tavon:

A Fertő-tó egyedül álló madárélőhely. A szikes tavak és nádasok gazdag madárvilágának tagjai közül tavasztól őszig, azokat a madarakat figyelhetjük meg, akik itt fészkelnek és nevelik fiókáikat. Ha beköszönt az ősz, akkor pedig különleges vándormadarakat láthatunk Skandináviából illetve Szibériából. A Fertő-táj igazi zarándokhely a madarászok számára – az Európában élő 450 madárfajból 350 madárfaj található itt. Hajnalbnan indulunk túránkra, ilyenkor még nyáron is kellemes az idő – a Fertő menti szikes tavakhoz látogatunk el. Madárlesünk során látunk ürgéket, – tavasztól nyár végéig-, amint legelésző rackajuhok mellett ki-kikandikálnak kuckójukból!

A túrára a szervezők biztosítják kiváló minőségű KOWA távcsöveket A délutáni program is a vízhez kötődik - a Kócsagvárnál lovaskocsira pattanunk, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park szolárhajójával kihajózzunk a Fertő tó nyílt vízére. A hajótúra közben folytatódik madarászás - a tó nyílt vízének madárvilágával ismerkedünk meg.

KSZ_130834_SZA_20190527_0638.jpg

Részvételi díj: 44.900.-

Kontakt: Tisler Diána, +36702298483

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Túravezető
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása (opcionális)
  • hajózás
  • Távcső
  • Szállások:
  • Tornácos Ház – Hegykő:
Reggeli + 4 fogásos vacsora +kerékpár (e-bike különbözet 5525 Ft) régi apartmanban 30.400 Ft /fő /2 éj új apartmanban 37.400 Ft /fő / 2 éj – természetes úszótóval
  • Szitakötő Panzió – Fertőrákos
21.000 Ft / fő / 2 éjszaka
Kerékpárbérlés: 3990 Ft /nap (normál biciklik: KELLY illetve GEPIDA); 12.000 Ft (e-bike HYMER)
  • Rozália Vendégházak – Sarród
12.000,- Ft-tól / fő / 2 éjszaka, árak szezononként és appartmanonként változóak
http://rozaliavendeghaz.hu/index.php/arak/