Vissza az összeshez

Örökségtúra Szatmárban

2021. október 8., péntek

Térség: Felső-Tisza-vidék

Táv: 165 km

Időtartam: 2 nap

Nehézség: könnyű

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Penyigei Horgásztanya

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés, túravezetés, szakvezetés, ebédcsomag

A szatmári örökségtúra egy két napos kerékpáros csillagtúra ajánlat, melynek célja a Felső-Tisza-vidék egyik legizgalmasabb és legnagyobb tájegységének, Szatmárnak a mélyreható megismerése. Első nap a Szamoshát meghódítására, másnap a szatmári Tiszahát és Erdőhát felfedezésére indulhattok. A tájegység örökséghelyszíneit két kerékpáros körtúra útvonal, a Szamos-menti körtúra és a Szatmári körtúra fűzi fel, amelyek egy-egy nap alatt tekerhetők körbe. A csomagajánlat az egyik leghangulatosabb szatmári faluból, Penyige kerékpárosbarát szálláshelyéről kiindulva ennek a két körtúrának a körbetekerését célozza.

Program:

1 nap: Szamos-menti örökségkör

Penyige – Fehérgyarmat – Cégénydányád-Gyügye-Szamosújlak-Csenger-Komlódtótfalu-Szamosbecs-Szamostatárfalva – Csegöld – Csengersima (opcionális) – Csegöld – Jánkmajtis – Zsarolyán – Fehérgyarmat - Penyige

Az első túranap célja a Szamoshát és örökséghelyszíneinek felkeresése. A Szamos folyó Csengernél lépi át a magyar-román országhatárt és Vásárosnaményál ömlik a Tiszába. A túra során a Szamoshát apró hangulatos falvai között, Fehérgyarmat és Csenger között végig, a forgalomtól elzárt, jó minőségű aszfaltozott töltésen tekerünk, ahol a természetközeli állapotok a meghatározók. A túra Fehérgyarmat és Csenger közötti szakasza része a 32-es számú, jelzett Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi túraútvonalnak, így tájékozódásotokat végig orientációs táblák kísérik. A gát jobb oldalán a Szamos folyó, bal oldalon pedig a Szamos-hát falvaiban megbúvó műemlékek sorakoznak. Az első túranapon felkeressük a cégénydányádi Kölcsey-Kende kúriát, a gyügyei és szamosújlaki Europa Nostra díjas templomokat, szamostatárfalvai Árpád-kori templomát, Csenger Makovecz városközpontját és monumentális középkori templomát, a komlódtótfalui Becsky-Kossuth kúriát, valamint a híres csengersimai Árpád-kori templomot.

Elsőként Cégénydányádon térünk le a Szamos gátról, ahol megtekintjük az 1800-as évek első felében épült, klasszicista stílusú Kölcsey-Kende kúriát és természetvédelmi oltalom alatt álló angol parkját. Az épületben a kastély és család történetét bemutató kiállítások mellett, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet természeti értékeit bemutató kiállítás található. Néhány kilométer múlva megérkezünk Gyügyére, ahol megismerkedhettek a térség egyik legszebb, Árpád-kori eredetű templomával, melynek műemléki helyreállítását Europa Nostra díjban részesítették. A piciny gyügyei református templomban elképesztően izgalmas, a 18. században készült kazettás mennyezet található. A következő megállóhely a szomszédos Szamosújlak, melynek közvetlenül a Szamos töltés mellett álló kora gótikus eredetű református temploma Europa Nostra oklevéllel büszkélkedhet. 9 kilométer múlva ismét letérünk a Szamos gátról Szamostatárfalvánál. A falu központjában álló apró szamostatárfalvai református templom Árpád-kori templomokra jellemző formavilágával, különleges sakktáblára emlékeztető vakolatlan homlokzatával az egyik legizgalmasabb műemléke a túranapnak.

7 kilométer múlva megérkezünk Csengerbe, amely a Szamos-menti területek gazdasági, kulturális és idegenforgalmi centruma. A város különleges, egységes és modern településképpel rendelkezik, hiszen a középületek jelentős részét a hazai organikus építészet kiemelkedő alakja, a Makovecz Imre tervezőgárdája tervezi az 1980-as évek árvízi helyreállítása óta napjainkig. A Szamos-mente legszebb műemléke a csengeri református templom, amely monumentális méretével, egekbe szökő nyolcszög alaprajzú tornyával, vakolatlan homlokzatával már messziről felhívja magára a figyelmet. Belépve a templomba, megismerkedhetünk a Felső-Tisza-vidék egyik legkorábbi és legnagyobb kazettás mennyezetével. Csenger után felkeressük a Komlódtótfaluban található Becsky-Kossuth kúriát, melynek teljeskörű felújítása a Nemzeti Kastélyprogram keretében történt meg.

Komlódtótfalu után Szamosbecs érintésével Szamostatárfalvára, onnan pedig Csegöld irányába, alacsony forgalmú mellékutakon tekerünk vissza Fehérgyarmat felé. Egy 11 kilométeres kitérővel még elgurulhatunk Csengersimára, ahol a falu központját uraló Szamos holtág partján, egy félszigeten áll a Felső-Tisza-vidék legszebb árpád-kori temploma. A festői környezetben álló román stílusú csengersimai református templom figurális ábrázolásokat tartalmazó kazettás mennyezete és faragott, festett berendezései lélegzetelállító látványt nyújtanak. Csegöld, Jánkmajtis, Zsarolyán, Fehérgyarmat érintásável érkezünk vissza Fehérgyarmatra.

Szállás: Penyigei Horgásztanya

Napi táv kerékpárral: 88 km

csengeri_reformatus_templom.jpg

2. nap: Szatmári örökségkör

Penyige-Fehérgyarmat-Tivadar-Kisar-Nagyar-Szatmárcseke-Túristvándi-Kölcse-Sonkád-Csaholc-Vámosoroszi-Kisszekeres-Nagyszekeres-Zsarolyán-Fehérgyarmat-Penyige

A 2. túranap során folytatódik a szatmári tájegység megismerést a szatmári körútra keretében, amelyet a szatmári területek felfedezését segítő 33-as számú túraútvonal táblái fognak végig kísérni. A 33-as túraútvonal Kisarnál ágazik le a 32-es útvonalról és Kisar, Nagyar, Szatmárcseke, Túristvándi, Kölcse, Sonkád, Csaholc, Vámosoroszi, Kisszerekeres, Nagyszekeres, Zsarolyán, Jánkmajtis érintésével, Szamosújlaknál csatlakozik vissza a 32-es útvonalra. Nincs más dolgunk, mint követni a táblákat Kisar és Zsarolyán között, Zsarolyánnál pedig Fehérgyarmat felé kanyarodva visszatekerünk Penyigére. Ezen a túranapon nagyrészt alacsony forgalmú mellékutakon, illetve néhány szakaszon kerékpárutakon fogunk haladni, érintve Szatmár kultikus emlékhelyeit, Nagyaron a Luby-kastélyt és a település határában álló Petőfi fát, a híres neves szatmárcsekei csónakfejfás temetőt és túristvándi vízimalmát, Kölcse világörökségi várományos listán szereplő középkori templomát, Sonkád Europa Nostra díjas templomát, valamint vámosoroszi, kisszekeres és nagyszekeres gótikus templomait. Igény esetén a program keretében evezünk az Öreg-Túron.

A túra első állomása Nagyar, Szatmár Kincses Szigete, amely rendkívül gazdag kulturális értékekben, műemlékekben. Nagyaron három örökséghelyszínt keresünk fel, a település központjában álló Luby kúriát, a vele szemben álló református templomot és a falu határában lévő Petőfi fát. A késő klasszicista stílus jegyeit magán viselő emeletes kastélyt Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877-79-ben. A kastélyt a múltban a tulajdonos által tervezett park vette körül, amelyet gyönyörű rózsaliget árasztotta bódító illatát. Így van ez jelenleg is, a felújítást követően alakították ki a kúriát körül vevő Antik Rózsák Kertjét, tisztelegve az egykor rózsakirályként emlegetett építtető előtt. A Luby kúriával szemben található nagyari református templomot is mindenképpen szemügyre vesszük, hiszen belső falait egy 16. század elején készült 10 jelenetből álló Passió freskóciklus díszíti. Nagyar Szatmárcseke felöli határában, egy emlékparkban áll az úgynevezett Petői-fa, ahol Petőfi Sándor 1846 nyarán Szatmár megyei látogatása során megírta A Tisza című versét. Ezt követően a Felső-Tisza-vidék két legismertebb települése Szatmárcseke és Túristvándi következik. A Nagyartól 7 kilométerre lévő Szatmárcsekén található a Felső-Tisza-vidék egyik legismertebb örökséghelyszíne, a szatmárcsekei csónakfejfás temető, amely néprajzi és irodalomtörténeti szempontból is kiemelt jelentőségű emlékhely. A település központjában lévő temető különleges kopjaifáinak keletkezési okaira a mai napig nem tudott egyértelmű magyarázatot adni a néprajztudomány. Ebben a temetőben nyugszik Kölcsey Ferenc, aki Szatmárcsekén írta meg nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. A szomszédos településen Túristvándiban az Öreg-Túr partján festői környezetben áll a Felső-Tisza-vidék másik ikonikus műemléke a túristvándi vízimalom, amely Közép-Európa egyik utolsó három hajtókerekes, alulcsapós működőképes vízimalma.

Újabb 7 kilométeres túraszakasz után megérkezünk Kölcsére, ahol felkeressük az Öreg-Túr partján álló Papp Túrja túraközpontot, ahol kajak, kenu bérlési lehetőség áll rendelkezésre. Igény esetén evezhetünk egyet a különleges hangulatú, folyamatosan, a fák között tekergő Öreg-Túron, amely egy életre szóló élmény lesz. Felkeressük a 15. század második felében épült, gótikus stílusú kölcsei református templomot, melynek fa harangtornya szerepel a világörökségi várományos listán. Sonkádon a település központjában álló református templom a túra kihagyhatatlan látványossága, amelyet a lenyűgöző kazettás mennyezete, karzata és szószéke nyomán virágok virágaként szoktak emlegetni. A 15. században épült templom műemléki helyreállítása az 1990-es években zajlott le, amely annyira jól sikerült, hogy Europa Nostra díjban részesítették. Ezt követően egy közel 10 kilométeres túraszakasz jön Csaholcig, nagyrészt természetvédelmi területen, ahol az út minősége nem túl kedvező, azonban csendes és hangulatos. Három olyan település következik, melynek középkori eredetű templomai szintén nagyon látványosak, Vámosoroszi, Kisszekeres és Nagyszekeres. Nagyszekeres 15. században épült gótikus, fa haranglábbal rendelkező temploma egy kicsiny szigeten áll, amelyet a Gőgő-Szenke patak ölel körbe. A templom leglátványosabb eleme az a boltozatrekonstrukció, amely rendkívül szemléletesen mutatja be, hogyan nézte ki egykor a szentély középkori boltozata. A túra utolsó 20 kilométeres szakaszán, Nagyszekeresről Zsarolyánba, majd Fehérgyarmaton keresztül érkezünk vissza Tivadarba a csillagtúra kiinduló pontjára. Mivel hosszú nap elé néztek, érdemes még egy éjszakát itt tölteni Penyigén és másnap haza menni.

Napi táv kerékpárral: 77 km

Részvételi díj:

SZOLGÁLTATÁSOK

  • 2 éjszaka szállás, vacsorával, reggelivel kerékpárosbarát szálláshelyeken
  • 3. éjszaka szállás vacsorával és reggelivel kerékpárosbarát szálláshelyen (opcionális)
  • Első nap ebéd biztosítása Csengerben (opcionális) vagy ebédcsomag biztosítása
  • Második nap ebédcsomag biztosítása
  • Túravezető és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosítása (opcionális, min. 8 fős csoport esetén)
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása 2 napra (opcionális)
  • Belépődíjak biztosítása az alábbi helyszínekre:
  • Cégénydányádi Kölcsey-Kende kúria
  • Gyügyei, Szamosújlaki, Szamostatárfalvai református templomok
  • Csengeri református templom
  • Becsky-Kossuth kúria
  • Csengersimai református templom (opcionális)
  • Nagyari Luby kúria és református templom
  • Túristvándi vízimalom
  • Kajak, Kenu biztosítása az Papp Túrja Túraközpontban (opcionális)
  • Kölcsei református templom
  • Sonkádi református templom
  • Vámosoroszi református templom (opcionális)
  • Kisszekeresi református templom (opcionális)
  • Nagyszekeresi református templom