Vissza az összeshez

Beregi örökségkör

2021. október 8., péntek

Térség: Felső-Tisza-vidék

Táv: 67 km

Időtartam: 1 nap

Nehézség: könnyű

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Bereg Szíve Üdülőközpont

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés, túravezetés, szakvezetés, ebédcsomag

Program:

Vásárosnamény-Tákos-Csaroda-Márokpapi-Tarpa-Tivadar-Gulács-Jánd-Vásárosnamény

A beregi örökségkör a Felső-Tisza-vidék egyik legnépszerűbb kerékpáros túraútvonala, amely egy Vásárosnaményból induló körtúra. Az Alföld itt egy más arcát mutatja, ahol a folyók ölelésében lévő táj horizontján a beregszászi hegyek terülnek el, a háborítatlan csendet mindössze a ragadozó madarak röpte, az őzek futása zavarja meg, miközben gyümölcsültetvények végeláthatatlan sora hullámzik a szélben. A hangulatos falvak pedig szinte minden településen egy-egy parányi ékszerdobozhoz hasonló templomot rejtenek. A túra indulópontja Vásárosnamény a Felső-Tisza-vidék egyik gazdasági, turisztikai, kulturális központja, ahol igényes szálláshelyek, éttermek, fürdők, strandok, kiállítások, tourinform iroda várja a túrázókat. A túra a Bereg kicsiny falvai között, rendkívül biztonságos nyomvonalon, szinte végig a beregi árapasztó tározó aszfaltozott töltésein halad, a Felső-Tisza-vidék legszebb örökséghelyszínek érintésével. Az útvonal nagy részt a 32-es számú, Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi jelzett kerékpáros túraútvonalon halad, így végig orientációs táblák segítik a tájékozódást. Az útvonal mentén számos kerékpárosbarát szolgáltatás és szolgáltató működik. A túra során olyan híres műemlékekkel ismerkedhettek meg, mint a tákosi Mezítlábas Notre Dame, a csarodai mosolygó szentek temploma vagy a tarpai lónyúzó szárazmalom.

TÁKOS_REFORMÁTUS_TEMPLOM_BELSŐ_CSC-5673.jpg

A 32-es túraútvonal nyomvonalát követve Vásárosnaményból Tákos felé indulunk és megállunk a tákosi kerékpáros pihenőpontnál. A Tákoson álló 18. században épült református templom, a Mezítlábas Notre Dame néven vonult be a köztudatba. Hogy miért is viseli ezt a különleges nevet, rögtön meg fogjátok érteni, ahogy beléptek kapuján. A sárból és vesszőből épült paticsfalú templom kazettás mennyezete, malomkőre emelt díszes szószéke, az itt élő családok generációról generációra tovább öröklődő faragott padjai lélegzetelállító látványt nyújtanak. A templommal szemben álló 19. században épült csodálatosan felújított tájházban a beregi keresztszemes hímzést bemutató kiállítás található. 4,5 kilométer múlva a töltésen haladva elérjük a csarodai kerékpáros túraközpontot és a Csaronda patak árterében álló, 14. század elején épült csarodai református templomot, amelyet a mosolygó szentek templomaként neveznek. A Felső-Tisza-vidék leghíresebb középkori templomába lépve lenyűgöző látványban lesz részetek, ugyanis a középkori épülettömeg, a több rétegű freskóciklusok és a reformáció korából származó berendezések bámulatos összhangot teremtenek. Az aszfaltozott gátra visszakapaszkodva, a nagyjából 9 kilométeres hihetetlen hangulatos és háborítatlan szakaszon Márokpapi, majd Tarpa felé haladunk. Érdemes betérni Márokpapiba, ahol egy 14. század elején épült, parányi középkori templom áll a falu központjában.

jand_tisza.jpg

A töltésről legurulva egy rövid bekötő úton megérkezünk Tarpára, ahol három látnivalót keresünk fel. Elsőként a Tarpa külterületének Beregsurány felőli végén, közvetlenül az út mellett található a 156 méter magas Tarpai Nagy-hegy, amely egy 10-11 millió éves, természetvédelmi oltalom alatt álló romvulkán. Követve a Szőlő-hegy tanösvény tábláit feltekerünk a hegy tetejére, ahonnan csodálatos panoráma tárul elétek a Kárpátok irányába. Tarpára beérve felkeressük a tarpai szárazmalomot, amely Felső-Tisza-vidék egyik legismertebb népi építészeti emléke, ipartörténeti műemléke, illetve a 14. században épült, freskókkal díszített Báthori család kegyúri templomát, a tarpai református templomot, amely a Bereg leghatalmasabb temploma. Tarpa és Tivadar között húzódik a túra leghangulatosabb szakasza, ahol hatalmas alma és szilva ültetvények sorakoznak, illetve a beregi árapasztó tározó hatalmas beeresztő zsiliprendszere. Tivadar a Felső-Tisza-vidék egyik leghangulatosabb települése. Július és augusztus folyamán rakja le a Tisza a homokpadokat, így ebben az időszakban remek strandolási lehetőséget nyújt a tivadari Tiszapart, ahol több vendéglátó egység is található. Tivadarnál a híd előtt térjetek vissza a gátra, amely Gulács és Jánd érintésével egészen Vásárosnaményig vezet be benneteket.

Részvételi díj:

SZOLGÁLTATÁSOK

  • 1 éjszaka szállás, vacsorával, reggelivel kerékpárosbarát szálláshelyeken
  • Ebédcsomag biztosítása (opcionális)
  • Túravezető és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosítása (opcionális, min. 8 fős csoport esetén)
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása 2 napra (opcionális)
  • Belépődíjak biztosítása az alábbi helyszínekre:
  • Szilva fürdő
  • Hunor Hotel Vadászati kiállítása
  • Beregi Múzeum
  • Tákosi református templom és tájház
  • Csarodai református templom
  • Márokpapi református templom (opcionális)
  • Tarpai református templom és szárazmalom