Vissza az összeshez

Legjobb bringás pihenők a Fertő tó körül

2021. szeptember 30., csütörtök

Vasárnap reggel vészjósló felhők közeledtek, bizonytalan volt az időjárás, így felmerült a kérdés érdemes-e három gyerekkel nekivágni a Fertő tónak? Azt tudni kell az itteni időjárásról, hogy nagyon változékony, hamar jöhet egy zápor, zivatar és az Alpok felől szinte mindig fúj a szél. Érdemes esőkabáttal, esetleg csereruhával készülni a gyerkőcöknek. Szóval böngésztem a radarképet, lehetséges előrejelzéseket és úgy látszott tartós eső nem lesz, a hőmérséklet pedig kellemes, 24 fok körüli, így elindultunk. A tó kerülés 117 km a kijelölt kerékpárúton, mi a 7, 9 és 11 éves gyermekeinkkel a 65 km-es hajózós félkört választottuk, ami nagyrészt a magyar oldalon halad.

kep2
Kep2

Hegykőről indultunk nyugati irányba, hogy először a dombosabb részeket tudjuk le és így a hajózás, félúton jó pihenés, élmény a családnak. Fertőbozon érdemes felsétálni a Gloriett kilátóhoz, ahonnan jól látható a táj, az Alpok vonulatai és a puszta közé beékelődött Fertő tó a hatalmas nádasával. Balfon a forrás vize a felnőtteknek érdekes, gyerekeknek inkább büdös a kéntartalma miatt, így a kulacsokba nem javasolt tölteni, de egy megállónak jó beiktatni. Nekünk itt az első szendvicsek is előkerültek, mivel a reggeli hezitálás miatt kicsit későn indultunk és lassan dél közeledett. Ragyogóan sütött a nap, de a felhők gyülekeztek, így indultunk tovább Fertőrákos irányába. Ezen a szakaszon a kerékpárút a szőlősorok között kanyarog, kicsit dombos rész következett, de a biztonságos tekergés miatt a kijelölt kerékpárutat célszerű választani. A finom fertőrákosi fagyi kiváló ösztönző a gyerekeknek. Mörbisch kikötője felé libacsaláddal találkoztunk, majd hajóra szállva keltünk át a tavon. A Mörbisch-Illmitz között közlekedő járat minden nap 09:00-17:00-ig, fél óránként indul, ára 8 euro/fő.

kep2.jpeg
Kep2.jpeg

Illmitzen a strand játszóterén töltődhetnek a gyerkőcök, majd Apetlont elhagyva a Fésüs-saroknál célszerű Fertőújlak felé venni az irányt! A Mekszikópusztai Betérő kihagyhatatlan egy itteni bringázásból és a konyha is kiváló! A Hansági főcsatorna után a Fertő Hanság Nemzeti Park bemutató majorsága mellett kerekezünk, itt is érdemes megállni, megnézni az állatokat és akár szürkemarha vagy bivalykolbász is beszerezhető! Sarródon a focipálya mellett szuper játszótér készült idén, Fertőd Esterházy kastély is a látnivalók között szerepelhet, majd egy finom fagyi a Rabensteiner kávézóban. A fertőszéplaki skanzen mellett elhaladva érünk vissza Hegykőre.

kep4
Kep4

Pár hasznos tanács, ha teljes kört megyünk.

  • Fertő tó kör osztrák szakaszán a B10 jelzésen kell haladni.
  • Hegykőről indulva nyugati irányba tekergünk, így előbb letudjuk a dombosabb részeket, majd a keleti oldalon már az uralkodó északi szél hazafúj bennünket!
  • Két napos túra esetén célszerű a tó tetejéről, Neusiedl am See ingyenes parkolójából indulni, így a magyar oldalon lesz a szállás!
  • Parkplatz See, Seegelände, 7100 Neusiedl am See, Ausztria 47.930441, 16.836786
  • Ruszt városa csodás! Irány a főtér, melynek minden kéményén gólya fészkel!
  • Donnerskirchen-nél a kerékpárút egy szuper játszótér mellett halad el. Érdemes megállni kicsit a gyerekekkel és a kulacsokat is tudjuk tölteni!
  • Podersdorf hosszú strandja, lassan mélyülő partja ideális egy családi fürdőzéshez!
  • Hegykőn a gyógyvizes termálfürdőben kiáztathatjuk fáradt izmainkat!