Vissza az összeshez

Kerékpártúra és borkóstoló a Fertő-tájon

2021. szeptember 30., csütörtök

Túra neve: Kerékpártúra és borkóstoló a Fertő-tájon

Térség: Fertő kultúrtáj

Táv: 45 km

Időtartam: 2 nap

Nehézség: közepes

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Egyéni szállásfoglalással, javasolt szálláshelyek

  • Tornácos Ház – Hegykő
  • Szitakötő Panzió – Fertőrákos
  • Rozália Vendégházak – Sarród
  • Hotel Sopron - Sopron

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés

Program:

1. nap: Sopron – Tómalom – Fertórákos – Balf – Sopron

Napi táv: 17 km

Első kerékpártúránk Sopron külvárosából indul, ahová érkezhetünk azután is, hogy bejártuk a belváros girbe-gurba utcáit. A kerékpárúton a Sopronkőhida határában elterülő, nagyon hangulatos Tómalom felé vesszük az irányt, ahol meg is mártózhatunk a természetes fürdőhelyen kiépült hangulatos strandon. Innen a történelmi és geológiai értékekkel csábító Fertőrákos következik, ahol a híres filmhelyszínnek számító kőfejtő mellett egy eredeti állapotában megmaradt középkori pellengért is meglátogathatunk. Az évente közel kétszázezer embert vonzó látogatható bánya a község északi részén található. A geológusok szerint mintegy 12 millió évre, a miocénban képződött az lithothamnium-gumós lajtamészkő, amit már a rómaiak is bányászták – egyebek között a mai Sopron helyén állt Scarbantia falainak építéséhez.

Innen a termálfürdőjéről és ásványvízforrásáról híres Balfra tekerünk át. Balf az UNESCO Világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése, s a soproni borvidék egyik jellegzetes szőlő és bortermelő helyszíne. Az egyéni termelők szinte minden családi házban fogyasztják és árusítják saját termésű vörös boraikat. Miután Luka Enikő pincészetnél megkóstoltuk a palackba zárt napfényt, visszatérhetünk túránk kiindulópontjára, Sopronba.

Balf_hangulat_4815.jpg

2. nap: Fertőd – Nyárliget – Pomogy – Mexikópuszta – Sarród - Fertőd

A második napon a Fertő-tó madárvilágát megfigyelő kerékpártúránk a fertődi Eszterházy-kastélytól indul. Fertőd a XVII. század második felében került az Esterházy család birtokába, akiknek ma a város legismertebb látnivalóját, a lenyűgöző Esterházy-kastélyt is köszönheti. A család zenekarának vezetőjeként élt itt két évtizedig Joseph Haydn osztrák zeneszerző is.

Miután körbe sétáltuk a megkapóan szép kastélykertet Nyárliget felé indulunk. Az alföldi jellegű tájon tekerve hamarosan elérjük az osztrák határ, és Pamhagen, magyarul Pomogy települését. Itt a messze földön híres állatpark és a Pannónia Szabadidőpark kínál vonzó turistacélpontot. Innen a ténylegesen pusztai környezetben, szikes tavak között tekerünk a Seewinkel elnevezésű, magyarul Tószögként ismert területet keresztezzük. Ez a vidék egyedülállóan gazdag madárvilággal rendelkezik, így ne le lepődjünk meg, ha egy nyári lúd anyuka épp előttünk vezeti át fiókáit a kerékpárúton – libasorban. Mindenképp tekerjünk kellő körültekintéssel, hiszen ezen a fokozottan védett területen az élővilág élvez elsőbbséget. Innen Sarród és Mekszikópuszta felé tekerünk tovább, vissza Magyarországra, ez a terület is is fontos madárélőhely. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei évek óta hatékony élőhelyrekonstrukciót végeznek itt, amelynek eredményeiről személyesen is meggyőződhetünk. Innen Sarród települése követezik, amely annak idején a környékbeli halászat központja volt, kikötővel rendelkezett. Ezt most nehéz elképzelni, de saját szemünkkel láthatjuk Közép-Európa legnagyobb nádtetővel fedett épületét, a Nemzeti Park központját, a Kócsagvárat. Magyarország és Közép-Európa legnagyobb, náddal fedett épülete. A központ rendszeresen otthont ad természetvédelmi tárgyú rendezvényeknek, kiállításoknak, konferenciáknak. A Nemzeti Park által szervezett erdei iskolai programok egyik fő helyszíne a Kócsagvár, de vendégszobái is várják a kerékpártúrázókat. Innen már csak egy ugrás túránk kiindulópontja, Fertőd.

Napi táv: 28 km

Fertod_Esterhazy_kastely_4133.jpg

Részvételi díj: 29.900.- + borkóstoló

Kontakt: Kovács Attila, +36307915306

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Túravezető
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása (opcionális)
  • borkostoló (opcionális)
  • Szállások:
  • Tornácos Ház – Hegykő:
Reggeli + 4 fogásos vacsora +kerékpár (e-bike különbözet 5525 Ft) régi apartmanban 30.400 Ft /fő /2 éj új apartmanban 37.400 Ft /fő / 2 éj – természetes úszótóval
  • Szitakötő Panzió – Fertőrákos
21.000 Ft / fő / 2 éjszaka
Kerékpárbérlés: 3990 Ft /nap (normál biciklik: KELLY illetve GEPIDA); 12.000 Ft (e-bike HYMER)
  • Rozália Vendégházak – Sarród
12.000,- Ft-tól / fő / 2 éjszaka, árak szezononként és appartmanonként változóak
http://rozaliavendeghaz.hu/index.php/arak/