Vissza az összeshez

Kerékpáros körtúra a Sopron környékén

2021. szeptember 30., csütörtök

Térség: Sopron-Fertő kultúrtáj

Táv: 59 km

Időtartam: 2 nap

Nehézség: könnyű

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Egyéni szállásfoglalással, javasolt szálláshelyek

  • Tornácos Ház – Hegykő
  • Szitakötő Panzió – Fertőrákos
  • Rozália Vendégházak – Sarród
  • Hotel Sopron - Sopron

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés

Program:

1. nap: Sopron – Sopronbánfalva – Görbehalom – Ó-Hermes – Brennbergbánya – Görbehalom - Sopron

Napi táv: 31 km

Erdészeti utakon vezető kerékpártúránkat Sopron vasútállomásán kezdjük, így kis kitérővel megnézhetjük az egyedülállóan szép belvárost is, a város jelképének számító Tűztoronnyal együtt. A város jelképe egykor vártorony volt. A toronyban 119 lépcsőfok vezet az erkélykoszorúra, ahonnan madártávlatból csodálhatjuk meg a belváros háztetőit és a Soproni-hegység erdőkoszorúját.

A városközpontot Sopronbánfalva felé hagyjuk el, egyre keskenyedő, alacsony forgalmú aszfaltúton, majd beérünk a Soproni-hegység fenyvesekkel kevert lombhullató erdőségei által árnyékolt völgybe, mely Görbehalom településéhez és egy elágazóhoz vezet. Itt jobbra fordulunk a Hidegvízvölgy utcába, hogy néhány perces kerekezés után megérkezzünk Fehér-úti tavó partjára, ahol érdemes megállni egy pihenőre. Innen a Lackner kereszt érintésével bringázunk tovább, majd az egyre emelkedő szakaszon felfelé haladva tehetünk egy kis kitérőt a közeli Szent István-akna bejáratát megnézni. A nyereből legurulunk Új-Hermes majd Ó-Hermes telepre, s onnan érkezünk Brennbergbányára. A híres bányásztelepülésen egy Bányászati Emlékmúzeum mesél az szénbányászok küzdelmes mindennapjairől. A bányászati kiállítás épülete is védett iparitörténeti műemlék. Itt üzemelt 1840-től Magyarország első bányában működő gőzgépe. A múzeum környékén a bányászaművelés nyomai is megtalálhatók: megtekinthető az első külszíni fejtés a mélyszíni bányák helyét jelző horpadások Brennbergbányáról a Szent Borbála-templom mellett elkerekezve a patakvölgyben bringázva érjük el Görbehalom településrészét, ahonnan a már megismert úton térünk vissza Sopronba.

Ujhermes_Magas_Berc_kilato_5019.jpg

2. nap: Sopron – Tómalom – Fertőrákos – Páneurópai Piknik Emlékhely - Sopron

Második napi kerékpártúránk Sopronból indul. A fegyházáról híres Sopronkőhida irányában kerekezünk ki, kiváló kerékpárúton, mely a népszerű horgász és fürdőhelynek számító Tómalom tavai mellett vezet el. A Tómalom fürdő története az 1500-as évekre nyúlik vissza, bár egyes szerzők szerint a tavak rómaiak korban is léteztek. A patak vizéből mozgási energiát nyerő malom épületét 1550 ben említik először. 1822-ben nyilvános fürdőt létesítenek a tóparton, majd 1920 és 1922 között Schneider Ferenc építész tervei alapján épült meg a strandfürdő, a 14 szobás szálló és vendéglő. A tófürdő ma is nagyon népszerű fürdőhely. A kellemes hangulatú tóparton megpihenve, esetleg a vízben megmártózva töltött idő után Fertőrákos felé indulunk, de a Golgota elnevezésű településrésznél nem a kőfejtőjéről híres falu felé fordulunk, hanem balra tartunk a Pozsonyi úton az országhatár felé. Ez a terület adott otthon a modern kori európai történelem egyik fontos eseményének – a Páneurópai Pikniknek. A magyar és osztrák szervezésű összejövetelen a keletnémet polgárok áttörték a határkaput, és szabadon távoztak Ausztria irányába – a vasfüggönynél érvényben lévő tűzparancs ellenére a magyar határőrök nem léptek közbe. A pikniken indult események láncolatának következménye a berlini fal leomlása és a két Németország egyesülése is. A neves esemény emlékét a Páneurópai Piknik Emlékhely őrzi.

Ez a helyszín a megtestesült történelem: azon a helyen, ahol a határátkelőt annak idején áttörték a menekültek 1991-ben egy kopjafát állítottak föl az egykori szervezők. Az Emlékparkban álló lélekharangot Debrecen város adományozta, a pagodaszerű épületet és kutat a Japán-Magyar Baráti Társaság építtette, a kinyíló kaput ábrázoló műalkotást pedig Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette az Országos Kőfaragó Ipartestület keretein belül. A parkban ismeretterjesztő táblák mutatják be az itt történteket korabeli fotók és leírások segítségével. Melocco Miklós „Áttörés” című szoborkompozíciója, egy korabeli határőrtorony, a Szabadság harangja, a vasfüggöny egy darabja, Akadémiai Emlékerdő, gyerekjátszótér és pihenőhely várja az idelátogatókat és az emlékezni vágyókat. Innen az országhatárral párhuzamosan haladunk nyugati irányba, majd délnek fordulunk és a zöld sáv turistajelzést követve térünk vissza Sopronba.

Napi táv: 28 km

Sopronkohida_Tomalom_4677.jpg

Részvételi díj: 31.500.-

Kontakt: Kovács Attila, +36307915306

SZOLGÁLTATÁSOK

  • Túravezető
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása (opcionális)
  • Szállások:
  • Tornácos Ház – Hegykő:
Reggeli + 4 fogásos vacsora +kerékpár (e-bike különbözet 5525 Ft) régi apartmanban 30.400 Ft /fő /2 éj új apartmanban 37.400 Ft /fő / 2 éj – természetes úszótóval
  • Szitakötő Panzió – Fertőrákos
21.000 Ft / fő / 2 éjszaka
Kerékpárbérlés: 3990 Ft /nap (normál biciklik: KELLY illetve GEPIDA); 12.000 Ft (e-bike HYMER)
  • Rozália Vendégházak – Sarród
12.000,- Ft-tól / fő / 2 éjszaka, árak szezononként és appartmanonként változóak
http://rozaliavendeghaz.hu/index.php/arak/