Vissza az összeshez

Dél-Nyírségi örökségkör - Kerékpártúra a Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között

2021. október 8., péntek

Térség: Nyírség

Táv: km

Időtartam: 1 nap

Nehézség: könnyű

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Máriapócs, Hungarikum Vendégház

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés, túravezetés, szakvezetés, ebédcsomag

Program: Máriapócs-Nyírgyulaj-Nyírbátor-Nyírbogát-Nyírmihálydi-Szakoly-Balkány-Biri-Nagykálló-Kállósemjén-Pócspetri-Máriapócs

A túra bázispontja a Hungarikum vendégház Máriapócson, amely a Dél-Nyírség egyik legjobb kerékpárosbarát szálláshelye. A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei. A görög katolikus máripócsi székesegyház a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye. A nemzetközi szinten is számon tartott nyírbátori református templom, a magyar művészettörténet egyik legjelentősebb késő gótikus és kora reneszánsz művészettörténeti emléke. A Báthori István Múzeumban található csonka stallum a történelmi Magyarország egyik legszebb bútorművészeti alkotása.

A nyírbátori minorita templomban található barokk oltárok szintén országosan jegyzett művészeti értékek. Bár az eredti állapotából keveset mutat, a Báthory várkastély a fontosabb magyar reneszánsz emlékhelyek egyike, amely fontos történelmi eseményeknek adott otthont. A túra során a Báthori család legendás múltjával és a magyar történelmet formáló jelentőségével is meg fogtok ismerkedni. A Kállay család egykori birtokközpontjában Kállósemjénben álló kúria pedig a Kállay család múltjába enged betekintést. Pócspetri neve is ismerősen csenghet, ez az a falu, amelyet az 1948-ben történt események miatt a kollektív bűnösség vádjával sújtottak. Ha szeretitek a régi históriákat, az építészeti emlékeket, ha érdeklődtök a művészettörténelem iránt, amennyiben kíváncsiak vagytok a csodákra, a magyar történelmet formáló családok legendás múltjára, akkor ezt a túrát semmi esetre sem hagyjátok ki. A túra a Dél-Nyírség hangulatos, ligetes területein halad, nagyrészt kerékpárúton.

nyirbatori_bathory_varkastely.jpg

A túra Máriapócsról indul, amely a Kárpát-medence egyik legjelentősebb búcsújáró helye, ahol három alkalommal is csodás események zajlottak. A máriapócsi kegykép első könnyezése 1696-ban, majd 1715-ben zajlott, amely zarándokok tömegeit vonzotta. A zarándok tömegek fogadására 1731-1749 között épült fel barokk stílusban a máriapócsi görög katolikus székesegyház és a mellette álló bazilita kolostor, amely ma is őrzi a csodás kegyképet. Érdemes ellátogatni a székesegyház mellett álló 15. században épült, gótikus stílusú római katolikus templomba is, amely impozáns freskókat rejt. Máriapócsról egy alacsony forgalmi mellékúton juthattok el Nyírgyulajba, onnan pedig kerékpárúton Nyírbátorba.

A következő állomás Nyírbátor, ahol felkeressük a várostörténeti sétányt, amely a város meghatározó történelmi emlékhelyeit, látványosságait fűzi fel, illetve embernagyságú szobrokkal bemutatja Bátor és a Báthori család történetét. Bátor legrégibb és legfőbb építészeti emlékeinek építése Báthori István erdélyi vajda nevéhez fűződik, aki az 1479-es törökök felett aratott kenyérmezei csata hadizsákmányból építette fel a minorita rend számára a kolostortemplomot, a Szent György templomot (ma református templom), illetve a Báthory várkastélyt. A túra során megtekintjük a 15. század végén épült egyhajós késő gótikus minorita templomot, amely lenyűgöző barokk oltárokkal büszkélkedik A Bátori István Múzeumba is betérünk, itt tekinthető meg ugyanis az úgynevezett csonka stallum, amely a történelmi Magyarország gótikus bútorművességének egyik legjelentősebb darabja. Az egykor Szent György tiszteletére szentelt nyírbátori református templom a korszak egyik legmagasabb színvonalú késő gótikus, kora reneszánsz stílusú épülete. Egyedülálló és látogatható a templomtető későgótikus ácsszerkezete, illetve a templom mellett álló, 1640-es években épült hatalmas harangláb. A református templom mellett található a reneszánsz stílusban épült Báthory várkastély, amelyben a Báthori család fontosabb tagjait bemutató panoptikum működik.

nyirbator_minorita_templom.jpg

A túra folytatásaként Nyírbátorból Nyírbogát felé indulunk tovább. Nyírbátor és Debrecen között végig kerékpárút található, amely a 32-es számú Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi kerékpáros túraútvonal része. Ezen a nagyon jó minőségű kerékpárúton fogunk haladni Nyírbogát, Nyírgelse érintésével egészen Nyírmihálydiig. A falu központjában álló a 13. században román stílusban épült, félköríves szentélyzáródású fa haranglábas, szilvafák között megbúvó kicsiny nyírmihálydi református templom egyik izgalmas műemléke a Nyírségnek. A túra következő 25 kilométeres etapja a Nyírmihálydi-Szakoly-Balkány-Biri-Nagykálló közötti szakasz. Nyírmihálydi és Balkány között alacsony forgalmú közúton, Balkány, Biri és Nagykálló között azonban végig kerékpárúton lehet közlekedni. A ma 9200 lakosú Nagykálló 1747 és 1876 között Szabolcs vármegye székhelye volt. Ennek a korszaknak az emlékét őrzi a város központjában található egykori vármegyeháza épülete, amely 1769-1780 épült barokk stílusban.

A település büszkélkedett egykor a térség egyik legkorszerűbb erődítményével, a kállói várral, amelyet az 1570-es években építettek át a kor legkorszerűbb erődépítészeti technológiái alapján, olasz hadmérnökök bevonásával végvárrá. Nagykállóban a régi zsidótemetőben nyugszik Jichak Ejzik Taub, a csodarabbi, ő volt a magyarországi haszidizmus megalapítója. Nagykállót elhagyva, egészen Kállósemjénig kerékpárúton lehet haladni. Kállósemjén központjában áll, a Kállay család történelmi szerepét bemutató, 18. században barokk stílusban épült Kállay-kúria, amely a Nyírség egyik legszebb kastélya, melynek falai között egy történelmi ihletésű kávézóban is megpihenhettek. Kállósemjént elhagyva Pócspetri felé folytatódik a túra. Érdemes megállni a 2019-ben történelmi emlékhellyé nyilvánított Pócspetriben és megismerni, hogy mi is vezetett oda, hogy 1949-ben a teljes falut a kollektív bűnösség vádjával bélyegezték. Pócspetrit követően rövidesen megérkeztek Máriapócsra, az örökségkör indulópontjára.

nagykallo_varoskozpont.jpg

Részvételi díj: hamarosan..

SZOLGÁLTATÁSOK

  • 1 éjszaka szállás, vacsorával, reggelivel kerékpárosbarát szálláshelyeken
  • Ebédcsomag biztosítása
  • Túravezető és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosítása (opcionális, min. 8 fős csoport esetén)
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása (opcionális)
  • Belépődíjak biztosítása az alábbi helyszínekre:
- Máriapócsi görög katolikus székesegyház és római katolikus templom
- Nyírbátori minorita templom
- Nyírbátori református templom
- Báthori István Múzeum
- Báthori várkastély
- Nyírmihálydi református templom
- Kállay-kúria