Vissza az összeshez

Ne a szerencsén múljon – 13+1 tipp, milyen hibát ne kövess el pedelec kerékpárral

2021. szeptember 30., csütörtök

Szerző: Tamás Takács | febr 17, 2021 Bár hasonló élményben lehet részed egy pedelec nyergében, mint egy hagyományos bringán ülve, mégsem tekinthetünk pontosan úgy egy e-bike-ra, mint egy kerékpárra. Például az üzemeltetés szempontjából is jobban kell figyelni pár dologra, nagy hibákat követhetünk el tudatlanságból adódóan. Egy pedelec kerékpár értékes szabadidősport- vagy közlekedési eszköz, következésképp nagy kár keletkezhet, ha nem megfelelően üzemeltetjük. Azonban nem csak a bringában tehetünk kárt, ha nem tartunk be pár alapszabályt. Magunknak és másoknak is okozhatunk bosszúságot, például van sok hagyományos kerékpárt tekerő arc, akik már attól feldühödnek, ha emelkedőn megelőzzük őket egy e-bike-kal. Utóbbi jelenséggel nehéz mit kezdeni, nem is kell, viszont az alábbi 13 hibát elkerülve sokkal tovább használhatjuk örömmel pedelec bringánkat.

1. Ne vásárolj e-bike-ot megbízhatatlan forrásból!

Ez nem a kerékpárkereskedő kartell tanácsa, egyszerűen arról van szó, hogy a legkisebb probléma is szinte megoldhatatlanná duzzadhat, ha nem tudsz érvényesíteni egy garanciát, vagy igazolni a vásárlás forrását. Nem beszélve egy „alig használt” pedelec állapotáról, amiben például az 1000 eurós akkumulátor gyakorlatilag használhatatlan is lehet. A témáról bővebb cikk olvasható IDE KATTINTVA, itt most maradjunk annyiban, hogy fogadd meg tanácsunkat és szaküzletben vedd meg a gépet!

2. Nem megfelelő töltés

A pedelec kerékpárok legdrágább és legérzékenyebb önálló egysége az akkumulátor, aminek egy idő után mindenképpen romlani fog a gyári állapota, de nem mindegy, hogy ez 1 év vagy 10 év. Ha lehet, sose hagyd teljesen lemerülni az aksit, mindennapi használatban töltsd mindig fel teljesen, de figyelj arra, hogy ne hagyd töltőn feleslegesen hosszú időre. Utóbbi nem csak azért fontos, mert károsodhat, hanem azért is, mert töltés közben nagyon magas hőmérséklet uralkodik az akkumulátorban. Adott esetben ez tűzvédelem szempontjából is nagyon veszélyes lehet például egy üresen hagyott lakásban/garázsban. Ne töltsd az akkumulátort hidegben (kb. 5 fok alatti hőmérsékleten) és nedves körülmények között se (például mosás után nedves csatlakozó, eső stb.). Ha hosszabb időre pihenni hagyod a bringát, a 60-70% töltöttségi állapot optimális az akkumulátor élettartama szempontjából. Plusz egy jótanács: a mobiltelefon is legyen mindig fullra töltve, ha btekerni indulunk, tudjunk bármilyen helyzetben segítséget hívni.

3511_orig_art721.jpg
3511_orig_art721.jpg

3. Nem megfelelő tárolás

Ezen a ponton is az akkumulátor a leggyengébb láncszem, és a fagyos hőmérséklet a legnagyobb gyengéje. Télen ne hagyjunk egy pedelec bringát fűtetlen garázsban hosszú időre, vagy legalább az aksit vegyük ki és vigyük be a lakásba. Figyeljünk a biztonságra is, hiszen a család 2-3 pedelec kerékpárjáért simán feltörhetnek egy garázst, ha ezek könnyű prédák. Ne könnyítsük meg a tolvajok dolgát azzal se, hogy minden egyéb tartozék ott van mellettük a polcokon. Érdemes riasztót alkalmazni, vagy akár garázson belül biztonságosan lezárni a pedeleceket.

4. Ne hagyd őrizetlenül az e-bike-ot!

Folytatva a fenti gondolatmenetet, a tóparti fagyizó elől is az értékes pedelec bringára fog először rápattanni egy tolvaj. Nehezítsd meg a dolgát egy minőségi lezáróval, egy 20 kg fölötti bringánál a „kényelmetlen” plusz tömeg sem számít semmit…

5. Ha ész nélkül mosod le a pedelec kerékpárt

Nagyobb károkat tudsz okozni, mint egy hagyományos bringánál. Az egy tévhit, hogy az elektromos alkatrészek miatt úgy kell bánni egy drága e-bike-kal, mint a hímes tojással, hiszen a minőségi modelleket úgy tervezik, hogy zuhogó esőben, sárban is jól teljesítsenek, megfelelő tömítésekkel rendelkeznek, hasonlóan, mint mondjuk a profi fényképezőgépek. Szokták javasolni, hogy ne használj nagynyomású mosót, ami abban az esetben állja meg a helyét, ha ész nélkül használjuk azt. Nagynyomású mosóval sokkal rövidebb idő alatt végzünk a tisztítással és az idő is pénz. Ugyanúgy, ahogy a normál bringák esetében, figyelni kell milyen szögben, milyen távolságra tartjuk a mosófejet, ne mossuk be a szennyeződést a csapágyakba, vagy jelen esetbe az akkumulátor csatlakozási pontjaihoz. Mosás után lehetőség szerint vegyük ki az aksit, ellenőrizzük a kontaktpontokat, ha szükséges, törölgessük le külön ezeket, esetleg használjunk kontaktspray-t is. A legnagyobb hibát akkor követhetjük el, ha fejre – kormányra, nyeregre – állítva mossuk a bringát (sajnos van, akiben ez felmerül). Utóbbi esetben pont a kivezető nyílásokon jut be a víz, ahol normál esetben távoznia kell szakadó eső, vagy gőzborotvás mosás esetén. Összefoglalva: nincs mese, venni kell a fáradtságot és megtanulni hogyan kell szakszerűen kerékpárt mosni.

6. Vigyázz a kijelzőre!

A legtöbb pedelec bringán a kormány tetején van a kijelző, ami általában pótolható, nem is vészesen drága, de akár hosszú ideig tarthat, mire megérkezik, nélküle pedig nem halad a kerékpár. Különösen pakolásnál – például ha egy kombiautóba sakkozzuk be a bringákat – nagyon könnyen letörhet. Bukásnál is az egyik legelső dolog, ami törhet, karcolódhat. Védőfóliát mindenképpen érdemes tenni rá.

7. Ne hagyd figyelmen kívül a hibakódot!

Hasonlóan, mint az autók esetében, jelzett hibakóddal is simán működik még a gép, de nem tesz jót neki, ha így használjuk. Nagyobb lehet a probléma, ha figyelmen kívül hagyjuk a kijelzőn szereplő hibaüzenetet.

8. Ne szereld a bringát bekapcsolt rásegítéssel! Nyilván a pedelec-rendszertől független kisebb szerelési, karbantartási műveleteket érdemes otthon végezni, nem kell a lánckenéssel is szervizbe szaladgálni… Egy fontos szabályt azonban tartsunk be: Ne hagyjuk bekapcsolva közben az elektromos rásegítést, pláne a turbót! Például állványon a pedál óvatlan megtekerése elindíthatja a rendszert és odacsípheti az ujjunkat a lánc, ha éppen rossz helyen matatunk.

9. Ne hagyd otthon a töltőt!

Banális, de a telefontöltő is olyan tárgy, amit gyakran otthon hagyunk utazásnál. Ugyanígy az e-bike töltőjét is elfelejthetjük, ha több napra elindulunk autóval, ráadásul nem pótolhatjuk bármelyik benzinkúton 3000 forintért.

10. Ne kezdj turbóban!

Nyilván vannak olyanok, akiknek az e-bike élményt a turbo üzemmód jelenti, mégis ECO-ban érdemes kezdeni a napot. Egyrészt élvezetesebb lesz a bringázás dinamikája, ha hagyunk tartalékot és később nagyobb élmény begyújtani a „rakétákat”, másrészt nagyon hamar lemerül az akkumulátor, ha a turbót erőltetjük.

11. Lejtőn kapcsold ki a turbót!

Főleg e-mountain bike esetében előfordulhat, hogy technikás terepen turbóban jutottál fel egy emelkedőre és rögtön egy nehezen megoldható lejtő következik, ahol csak fékezve, nagyon lassan tudsz lejönni. Ilyenkor, ha bekapcsolva hagytad a turbót, egy rossz pedálmozdulat pont annyira indíthatja meg a rendszert, hogy elveszíted a kontrollt és bukás is lehet a vége. Lejtőn kapcsold az OFF állást, vagy maximum az ECO-t. 12. Ne felejtsd el használni a váltót! Menet közben a kezdő e-bike-osok legnagyobb hibája, hogy a motortól várják a megváltást és elfelejtik használni a kerékpár hagyományos váltóját. Az elektromotor akkor tud igazán segíteni, ha minél magasabb a lábfordulatunk, ezért emelkedőn is válasszunk minél pörgősebb áttételt. Ha visszaesik a fordulat és csak nagyon lassan tekerjük a pedált, a motornak egyszerűen nem lesz elég ereje segíteni. Ne felejtsük el, az autó sem indul meg hármasban emelkedőn…

13. Ne menj túl messzire egyedül, ismeretlen terepen!

Bár a pedelecek rásegítés nélkül, hagyományos kerékpárként is használhatók, azért egy 22 kilogrammos rásegítés nélküli bringával nem egyszerű boldogulni a hegyekben, főleg emelkedőn. Ezért óvatosan tervezzük mindig az útvonalat! Ha eltévedünk, vagy rosszul mérjük fel a hatótávot és lemerül az aksi, nagyon kellemetlen is lehet a visszatérés. Erre különösen télen, hideg időben figyeljünk, amikor amúgy is lecsökkenhet az akkumulátor teljesítménye és hamarabb lemerül. Bringás ruhában ráadásul sokkal jobban fázhatunk tolás közben…

13+1.Ne fitogtasd a motorerőt hagyományos bringán tekerőkkel szemben!

A pedelec az pedelec, a hagyományos kerékpár pedig hagyományos kerékpár, mindkettővel élmény felfedezni a természetet, élmény a sportolás. Az viszont nem úriemberhez méltó viselkedés, ha megpróbáljuk lebecsülni egymás erőfeszítéseit. Ha például bringást előzünk, köszönjünk, bíztassuk, de semmiképpen ne játszunk rá, milyen könnyedén megyünk el mellette. Valójában ők állnak hozzánk a legközelebb az utakon és az ösvényeken is.