Gerecse-Vértes-Velencei-hegység Etyek - Diana-tó útvonal

hossz 10 km
104 m
128 m

Ajánló:

Etyekről indulva, a környező, látványos dombvidéken átkelve juthatunk el az eldugott Diana-tóig. Útközben számos opció nyílik pihenésre, étkezésre, borkóstolásra.

Útleírás:

Etyek központjából indul az útvonalunk, amelynek rögtön az elején a Kálvária-domb mellett haladunk el. A kihívást keresők, itt a kerékpárokat letámasztva, gyalogosan megmászhatják a település fölé magasodó, látványos domboldalt. A felfelé vezető úton megtekinthetőek a mozaikképekkel díszített stációk, fentről pedig jó kilátást nyílik a településre.

Tovább indulva az útvonal áthalad az Öreghegyen, ahol az Etyek–Budai borvidék pincéi várják helyi boraikkal a látogatókat. A hegyre vezető kaptató jó erőnlétet kíván, azonban megfelelő sebességfokozatba visszakapcsolva minden korosztály számára megmászható kihívást jelent.

Néhány km-el arrébb, az Alcsútdobozhoz tartozó Diana-tó kedvelt halastó és kirándulóhely, mely a festői etyeki dombok között fekszik. Játszótérrel, piknikező helyekkel várja a megpihenni vágyó túrázókat. Partján egy IX. századi filmes díszletfalut is megtekinthetünk kívülről, amelyet hazánkban forgó filmsorozatok, filmek készítésekor használtak.

Az útvonal szinte végig aszfalton halad, amelynek minősége többnyire kiváló, ám helyenként kátyús, ezért elsősorban trekking kerékpárral érkezőknek javasoljuk. A Diana-tóhoz bevezető út néhány száz méteren át szórt kavicsos, jól karbantartott.

Az útvonal 2,5 km hosszan országúton halad, ahol nagyobb forgalom lehet, ezért kisgyermekekkel túrázóknak nem ajánljuk.

A letölthető útvonal (GPX) egyirányú, visszatérni a Budapest-Balaton kerékpárútra ugyanezen útvonalon javasolt.

Beszállási pont: Etyek központja

Kinek ajánljuk: Túrakerékpárosok

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+