Balaton kerékpáros régió Tandem túra Tihanyban

hossz 23 km
424 m
424 m

Útadatok, jelmagyarázat

A túra útvonalszámai: Balatoni Bringakör, 244, a túrakör jele K, J. Kisforgalmú közút 6,2 km, Közút 2,6 km, Kerékpárút 14,2 km, Járda 0,3 km.

Nehézségi tényezők

Az útvonal nehézségi tényezője a Tihanyba felvezető emelkedők, melyet bármelyik oldalról közelítjük kb. 1 km hosszú emelkedőt jelent.

Hangulati leírás

Füredtől Tihanyig többet kapunk mint egy vízparti nádast: igazi természetközeli élményben lehet részünk, ha nyeregbe pattanunk és elindulunk ezen a felfedező körúton! A túra könnyedén teljesíthető tandembiciklivel is, hiszen jó állapotú kerékpárúton visz az a bizonyos két kerék, így az elmélyülés érzése garantált. Mindkét nyereg tulajdonosának tartogatunk élményeket: a lelkes természetbúvárok a tekerés izgalma mellett megismerkedhetnek a Balaton élővilágával, kóstolhatnak savanyúvizet, beleszippanthatnak a friss erdő illatába, kihallgathatják a levendulák között dolgozó szorgos méhek zsongását, találkozhatnak lovakkal, szürkemarhákkal, de még nyúllal és ürgével is. Lenyűgöző és varázslatos élővilág, fantasztikus természeti jelenségek, melyeket hallva és tapintva közelebb érezhetjük magunkat az anyatermészethez; s ráadásként egy kihagyhatatlan pillanat, amikor a saját gondolatainkat a messzeségből halljuk visszatérni. Igen, a tihanyi visszhang egyedülálló jelenségét is megtapasztalhatjuk. A nyüzsgő balatoni élet mellett itt valami újat kapunk: megnyugtató hangokat, felejthetetlen illatokat, tapintható élményeket.

Részletes túra leírás

Kiindulópont a Tagore sétány, Balatoni kerékpárút, melyen síkon haladhatunk egészen a tihanyi kikötőig. Sajnos a Balatonfüred és Tihany külterületei közötti kerékpárút felújítása még mindig nem történt meg és a nagy kerékpárforgalom miatt fokozott óvatosságra van szükség, ha látás sérült vagy fogyatékos utasunkat tandem kerékpárral szállítjuk. Az első megállópont a Gödrös szabadstrand lehet Tihanyba érkezve. Itt több vendéglátóhely, VC, mosdó áll rendelkezésre.

Folytatva utunkat a végig a Balaton parton tekerünk a bringa úton a tihanyi kikötőig. Itt szintén van egy kerékpáros pihenőpont lángos sütővel, gyorsbüfével. Itt üzemel a Balaton Bike Tour ebike kölcsönző pontja, ahol szerviz szolgáltatás is rendelkezésünkre áll. A Limnológiai Intézet impozáns épületét elhagyva megszűnik a kiépített kerékpárút és a Tihany központja felé vezető szerpentin autóúton tekerünk felfelé. Ez a túra nehéz szakasza. Figyelmesen kell haladni az autóforgalom miatt.

Tihany központjába érve balra fordul a bringaút és ezen jutunk el a Tihanyi Belső tóig. Itt a Kotyogós kávézó teraszán megpihenhetünk. Innen jelölt kerékpárúton indulunk visszafelé, minden nehézség nélkül. Becsatlakozunk a Balatoni Bringakörbe és betekerünk Balatonfüredre.

Érintett települések: Balatonfüred, Diós, Gödrös, Óvár, Tihany

Forrás: https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/tandem-tura-tihanyban

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+