Balaton kerékpáros régió Kalandozás a Füredi borvidéken, Piros K

hossz 24 km
310 m
310 m

Útadatok, jelmagyarázat

A túra útvonalszámai: 245240, a túrakör jele K. Kisforgalmú közút 3,7 km, Közút 7,6 km, mezőgazdasági út 6,7 km Kerékpárút 5,7 km..

Nehézségi tényezők

A túra 5. és 6. km között terepi szakaszon haladunk, köves mezőgazdasági úton. Ez egy rövid, kicsit emelkedős, nehezebb szakasz. A Tamások borozójától a Pécselyi főútig egy köves mezőgazdasági út vezet. Így a rossz út minőség miatt megfelelő sebességet kell választani 2 km-en keresztül.

Hangulati leírás

Ha a Balatonban úszkáló hattyúknál és a vízparti nádasnál több természetközeli élményre vágyna valaki a környéken, akkor elég, ha nyeregbe ül és elkarikázik Tihanyig meg vissza. Bátran vállalkozhat erre bárki, gyerekkel, nagyszülökkel is, hiszen a könnyű, nagyrészt kerékpárúton futó kör néhány emelkedője nem tart örökké. Amit pedig mindenképpen érdemes a hátizsákba pakolni: messzelátó, növény- és állathatározó, fényképezőgép. Mert ez a kirándulás valójában felfedezőút, mely során a lelkes természetbúvárok megismerkedhetnek a Balaton élővilágával, kóstolhatnak savanyúvizet, régi vulkánok emlékeit vizsgálhatják, kihallgathatják a levendula mezökön szorgosan dolgozó méhek zsongását, találkozhatnak lovakkal, szürke-marhával, de akár ürgével, mezei nyúllal és rókával is. Lenyűgöző és változatos élővilág, fantasztikus geológiai csodák. A nyüzsgő balatoni életérzés helyett itt mást kapunk: csendet, nyugalmat és apró örömöket. Csak természetesen.

Részletes túra leírás

A túra kiindulópontja az Anna sétány, Balatoni bringakör. Erről leágazva indulunk el a 245-ös úton a piros K túrajelzésen. Végig a patak mellett haladó bringa úton érkezünk Balatonfüred Óváros központjába. A híres Vörös Templomnál balra fordulunk, elhaladunk a Fehér Templom előtt és elgurulunk Füred egyik leghíresebb pincészete, a Koczor pincészet alatt. Végig helyi aszfalt úton haladunk, melyen szinte semmilyen autóforgalom nincs. Így érkezünk meg a Villa Vitae magánbirtokhoz, ahol letérünk egy szőlő ültevények között haladó murvás mezőgazdasági útra. Kb. 1 km felfelé kapaszkodás után megérkezünk Balatonszőlős határába. Ezt megelőzően azonban át kell haladnunk egy vadkerítés kapuján, amely mindig nyitva áll a bringások előtt. De nagyon fontos, hogy mindig becsukjuk magunk után! Hiszen itt nagyon sok a vad és kárt tehetnek a szőlőültetvényekben.

Balatonszőlősre érkezve áttekerünk a település szélén, majd a Gella hegy felé vesszük utunkat. a Gella alatti dombokon mindenhol gyönyörűen megművelt szőlőbirtokok között haladunk. Eltekerünk az igazi Balaton-felvidéki boros pince, a Tamások pincéje előtt. Itt előzetes bejelentkezés alapján lehet megtekinteni a pincét és megkóstolni a gazda finom termelői borát. A pincétől mezőgazdasági úton zötykölődünk Pécselyig. Itt becsatlakozunk a Pécsely-Tótvázsony kisforgalmú aszfalt útba és ezen érkezünk Pécselyre. Pécselyen három helyen is érdemes megállni: Zádor bisztróban finom házias ételeket lehet fogyasztani, a Balogh és a Mészáros pincénél pedig a Pécselyi medence remek borait lehet ízlelgetni.

Pécselyt elhagyva kisforgalmú aszfalt úton, gyönyörű tájakon gurulunk be Aszófőre. a hangulatos kis településen áthaladva rácsatlakozunk a Balatoni Bringakörre, melynek ezen szakasza 2021-ben került teljes felújításra.

A bringaútról párszáz méteres kitérővel megtölthetjük a kulacsunkat az Almás forrásnál, mely egy csoda szép ligetes helyen található egy templomrom rom mellett. Eme kis kitérő után a Balatoni Bringakörön érkezünk vissza a kiindulási pontra, Balatonfüredre.

Érintett települések: Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely, Aszófő, Diós

Forrás: https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/kalandozas-a-furedi-borvideken-piros-k

Útvonalak
POI keresés

POI-k keresése

+